SSS

Görüntüle

Özel Materyal Türü/Otorize Değer Simgeleri

Soru: Kendi materyal türü resimlerim (veya yetkili değer simgelerim) olabilir mi?

Cevap:Kesinlikle. Sisteminize ek simgeler eklemek için sadece Koha-tmpl/intranet tmpl /prog/img/itemtypeimg/ ve Koha-tmpl/opak-tmpl/prog/itemtypeimg için yeni bir dizin eklemeniz ve bu yeni dizin içine simgeleri koymanız yeterlidir. Simgeleriniz klasörlerde yerini alır almaz yeni bir sekmede görünecektir.

  • Not

    Simgeleri her iki yere de koymayı unutmayın (OPAC ve intranet üzerinde).

Koha İmajları Özelleştirme

Soru: OPAC içindeki resimleri özelleştirebilir miyim?

Cevap: Kesinlikle. Koha gereksinimlerinize göre değiştirebileceğiniz bir dizi özgün görüntü ile geliyor. Özgün görüntüler misc/interface_customization/ dizininde bulunabilir.

OPAC Görüntü Alanları

SORU: Koha’da farklı OPAC ekranlarına hangi MARC alanları yazdırılır?

CEVAP: Aşağıdaki alanları göstermek için XSLT tercihinin aşağıdaki gibi ayarlanması gerekir

OPAC Sonuçlar sayfasının gösterdiği:

  • 245
  • 100, 110, 111
  • 700, 710, 711
  • 250
  • 260
  • 246
  • 856

OPAC Ayrıntılar sayfasının gösterdiği:

  • 245
  • 100, 110, 111
  • 700, 710, 711
  • 440, 490
  • 260
  • 250
  • 300
  • 020
  • 022
  • 246
  • 130, 240
  • 6xx
  • 856
  • 505
  • 773
  • 520
  • 866
  • 775
  • 780
  • 785
  • artı en alttaki Notlar sekmesindeki 5xx alanlarının tümü

Bibliyografik Kayıtlarda Alt Başlık Gösterilmesi

Soru: Bibliyografik kayıtlarım için detay sayfalarında alt başlığın gösterilmesini nasıl sağlarım?

Cevap: Alt başlık gösterimi artık söz konusu MARC alanı için bir anahtar kelime eşleştirme olmasına bağlıdır. Bir materyalin çerçevesi için “alt başlık” -> “245b” için bir eşleştirme eklemek, alt başlığın OPAC ve personel istemci arama ve ayrıntılar sayfalarında gösterilmesiyle sonuçlanacaktır. (Gerçi alt başlıkların gösterilebileceği tüm durumlar için geçerli değildir, örneğin Sepet için geçerli değildir).

Kullanıcıların ödünç aldığı materyallerin barkodlarını göster

Soru: Kullanıcılar ödünç aldıkları materyallerin barkodlarını görebilirler mi?

Cevap: Varsayılan olarak hayır, ancak kullanıcı kaydı üzerinde yapacağınız bir kaç düzenleme ile OPAC’ta kullanıcının ödünç alma özeti üzerinde bir barkod sütunu görünmesini sağlayabilirsiniz. Bunu gerçekleştirmek için SHOW_BCODE değeri ve YES_NO yetkili değeri <patron-attribute-types-label> ile birlikte bir kullanıcı öz niteliği <authorized-values-label> kurulumu yapabilirsiniz.

image1112

Ardından kullanıcının kaydı üzerinde SHOW_BCODE değerini evet olarak ayarlayın.

image1113

Bu, OPAC’da ödünç verme özetine kullanıcıların ödünç aldıkları materyallerin barkodlarını gösteren bir sütun ekleyecektir.

image1114

‘Gecikmişler’ sekmesine tıklamak, yalnızca gecikmeye kalan materyalleri gösterecektir.

Dolaşım/Bildirimler

Kitap bırakma Tarihi

Soru Kitap bırakma tarihi nasıl belirlenir? Ödünç verme biriminin açık olduğu en son tarih midir? Bugünün tarihi eksi bir midir? Kitap bırakma iade tarihini ayarlayabilir miyim?

Cevap: Örneğin kütüphane tadilat için dört gün boyunca kapalı ise, kitap bırakma tarihi için gereken gün sayısı birden fazla olacaktır. Yalnızca bir kitap bırakma tarihiniz var ve bu kütüphanenin açık olduğu son gün olacaktır (tatiller takvimine göre belirlenmiş olarak) çünkü 4 kapalı gün boyunca kitapların hangi gün kutuya bırakılacağını gerçekten bilmek mümkün değildir. Kitap bırakma modunda etkili iade tarihini değiştirmenin tek yolu takvimde değişiklik yapmaktır.

Onaylanacak Ayırtılanlar ve Ayırtılanlar Sırası

Soru: Ayırtılanlar Sırası <holds-queue-label> ve Onaylanacak Ayırtılanlar <holds-to-pull-label> arasındaki fark nedir?

Cevap: Onaylanacak ayırtılanlar raporu mevcut olan materyallerle hangi ayırtmalara onay verileceğinin basit bir listesini verir. Yalnızca bir kütüphanenin olduğu Koha kurulumlarında kullanılmalıdır.

Ayırtılanlar sırası aynı şeyi yapmaya çalışır, ancak daha ‘akıllı’ bir şekilde. Ayırtılanlar sırası listeyi kütüphaneye göre ayırmaya izin verir, taşıma gideri matrisine danışır ve her kütüphane için farklı ayırtma onaylama listelerini sağlamak için düzenli olarak yenilenir.

Gecikme Uyarılarını Yinele

Soru: Kullanıcılar neden iki gecikme uyarısı alıyorlar?

Cevap: Bu araç gecikme kurallarındaki tüm birimleri alır ve bunlara bildirimler gönderir. Bu yüzden varsayılan bir kural & birim kuralınız varsa, uyarı iki kere oluşturulacaktır. Bunun için hızlı bir çözüm, örneğin “varsayılan kuralı” seçim dışı bırakmaktır.

Gecikme Uyarılarının Yazdırılması

Soru: Dosya üzerinde e-posta adresi olmayan kullanıcılar için gecikme uyarıları yazdırabilir miyim?

Cevap: Evet. gecikme bildirimi cron job’unun <overdue-notice-label> gecikme bildirimlerini yazdırmak için HTML olarak oluşturma ayarı vardır. Bu özelliğin bir kullanım örneği şöyle olabilir:

overdue_notices.pl -t -html /tmp/noticedir -itemscontent issuedate,date_due,title,barcode,author

Bu örnekte, bildirimlerimizde sadece belirli materyal alanlarını kullanmak istedik, bu nedenle cron girişinde itemscontent alanlarını belirttik; bu, özellik için bir gereklilik değildir.

Komut satırında basılı bildirimlerin gideceği web üzerinden erişilebilir bir dizin belirtilmelidir – Bu dizinler Notices-2009-11-24.html (veya holdnotices-2009-11-24.html) gibi bir dosya adı alırlar. Gecikme bildiriminin kendisi bir Z-mailer’a sığacak şekilde biçimlendirilebilir. Bildirim dosyası içinde metin, aşağı veya yukarı aralıklı olarak form üzerinde doğru olarak yazdırılacağı yere hizalandırılır. HTML’in biçimlendirmeye itaat etmesini söylemek ve bildirimler arasında bir sayfa sonu yapmak için komut bildirim dosyasının metin çevresinde kaydırılan bir betik kodu vardır. Böylece personel yazdırma sırasında sayfa başına bir bildirim alacaktır. İstemcimiz bazen bildirimlerin birden çok sayfaya yayılmış olmasına neden olabilecek çok sayıda _lot_ ödünç vermeye izin verdiği için ekstra bir sistem tercihi (PrintNoticesMaxLines) eklemek zorunda kaldık. Bu sistem tercihi, yazdırılacak bildirimi sayfa uzunluğunda keser ve tam liste için OPAC hesabınızı kontrol etmenizi söyleyen bir mesaj bırakır.

Gecikmeleri yazdırmak ve e-posta ile göndermek için aynı bildirim kullanılır. Ayırtmaların yazdırılması farklıdır - Ayrı bir HOLD_PRINT bildirim dosyası vardır ve sistem bunu yalnızca bir e-posta adresi olmadığı takdirde kullanır. Sonra gecelik çalışan bir cron job bunları mesaj kuyruğundan toplar ve bunları bildirim dizininde yukarıdaki gibi bir HTML doyası içine yerleştirir.

Cron girişi şudur, gather_print_notices.pl /tmp/noticedir

Materyallerin süresi uzatılamadı

Soru: Kullanıcımız üzerinde olan bazı materyallerin süresini uzatmaya çalışıyoruz. Materyallerden birisi üzerine ayırma konulmuş ve süre uzatmak için uygun değil, fakat diğer iki materyal uygun oldukları halde süreleri uzatılamıyor. Süre uzatma limitini geçersiz kıl seçeneğini kullanmaya çalıştığımda sadece “süre uzatma başarısız” oldu şeklinde kısa bir bildirim alıyorum. Burada ne olduğu konusunda herhangi bir fikri olan var mı?

Cevap: En az bir mutlak varsayılan dolaşım kuralı <circulation-and-fine-rules-label> ayarlamanız gerekecek. Bu kural varsayılan materyal türü, varsayılan birim kodu ve varsayılan kullanıcı kategorisi için ayarlanmalıdır. Bu işlem, belirli bir kural ile eşleşmeyen herkesi yakalayacaktır. Belirli bir kural ile eşleşmeyen kullanıcıların, ayırtmaların ve süre uzatma eyleminin kullanabileceği bir temel sayı olmadığından, ayırtma yapmaları veya materyalin süresini uzatmaları engellenecektir.

Ayırma konulamadı

Soru: Tüm tercihleri açık duruma getirdiğimde neden ayırtma yapamıyorum?

Cevap: Muhtemelen bir varsayılan dolaşım kuralı ayarlamalısınız. En azından bir varsayılan dolaşım kuralı ayarlamanız gerekecektir. Bu kural tüm materyal türleri, tüm birim kodları ve tüm kullanıcı kategorileri için ayarlanmalıdır. Bu işlem, belirli bir kuralla eşleşmeyen tüm durumları yakalayacaktır. Ödünç verirken varsayılan birim, varsayılan materyal ve varsayılan kullanıcı kategoriniz için bir kuralınız yoksa, bu durumda kullanıcılarınızın ayırtma yapmalarının engellendiğini göreceksiniz.

Klavye Kısayolları

Soru: Dolaşım sayfalarının üstündeki ödünç verme, iade ve kataloglama sekmelerine erişmek için fare mi kullanmak zorundayım?

Cevap: Aşağıdaki kısayol tuşlarını kullanarak ekranın en üstünde yer alan hızlı arama kutusu üzerindeki sekmeler arasında geçiş yapabilirsiniz (eğer sekme kullanılabilir ise):

  • Alt+Q ile katalog aramaya geçin

  • Alt+U ile ödünç vermeye geçin

    • bu, Mac kullanıcıları için çalışmayacaktır
  • Alt+R ile iade bölümüne geçin

    Not

    Mac kullanıcıları ALT yerine OPTION düğmesini kullanın

SMS Bildirimleri/İletileri

Soru: Koha’nın bildirimleri SMS kanalıyla göndermesini istiyorum, ne yapmam gerekiyor?

Cevap: Öncelikle Koha ile kullanmak için bir SMS servisi seçmeniz gerekir. Burada mevcut bir liste vardır: http://search.cpan.org/search?query=sms%3A%3Asend&mode=all Perl sürücülerine sahip kütüphaneler için tüm SMS hizmetleri kullanılabilir değildir, bu nedenle hizmet almayı düşündüğünüz sağlayıcının listede olup olmadığını kontrol ettiğinizden emin olunuz. Eğer listede değilse sağlayıcınıza Perl modülleri olup olmadığını sorabilirsiniz, eğer sağlayıcınızda Perl modülleri yoksa başka bir servis almayı düşünebilirsiniz. ABD’de yaygın olan bazı seçenekler şunlardır (Perl sürücüleri olan):

Soru: Peki ya Hindistan’da?

Cevap: Hindistan için henüz burada çok fazla seçenek yoktur. Bu kısmen Telekom düzenleyicisi otoritenin (TRAI) günlük kullanıcı başına alınan / gönderilen SMS’ler üzerindeki limitler hakkındaki koşulları nedeniyledir. Hindistan’a özel sürücüler şunlardır:

Kataloglama

Otorite Alanları

Soru:Katalog kaydımdaki 1xx, 6xx veya 7xx alanları üzerinde neden değişiklik yapamıyorum?

Cevap: Bu alanlar otorite kontrolündedir ve siz muhtemelen BiblioAddsAuthorities tercihini “İzin verme” olarak ayarladınız. Bu tercih izin verme olarak ayarlandığında bu alanlar kilitlenir ve alanı doldurmak için mevcut bir otorite kaydı için arama yapmanızı gerektirir. Bu otorite alanlarına yazmaya izin vermek için BiblioAddsAuthorities tercihini ‘İzin ver’ olarak ayarlayın.

Not

Bu tercih tarafından etkilenen alanlar içinde bir kilit simgesi gösterilir

image1115

Koha’dan MARC’a eşleştirme

Soru: ‘Koha MARC için eşleme’ ve ‘MARC bibliyografik alt yapı’ arasındaki ilişki nedir?

Cevap: Eşleştirme ‘MARC Bibliyografik Çerçeveleri’ VEYA ‘Koha MARC Eşleştirme’ yoluyla tanımlanabilir. ‘Koha MARC eşleştirme’ bağlantıları hızlandırmak için sadece bir kısayoldur. Bu modüllerin birisi içerisinde eşleştirmeyi değiştirirseniz, eşleştirme diğerinde de değişir. (Başka bir deyişle, iki modül Koha’da varolan çakışmaları önlemek için birbirinin ‘üzerine yazar’).

Bibliyografik Kayıt başına materyal sayısı

Soru: Bir bibliyografik kayda ekleyebileceğim materyallerin sayısında bir limit var mıdır?

Cevap: Bir bibliyografik kayda ekleyebileceğiniz materyal sayısı için açık bir sınır yoktur, fakat yeterince eklerseniz MARC kaydınız ISO 2709 standartı için, o kayıt için dizinlemeyi kesintiye uğratarak, maksimum dosya boyutu sınırını aşacaktır. Bu durum ‘normal’ bir bibliyografik kayıt üzerinde 600 ile 1000 materyal arasında oluşur.

Analiz

Soru: :ref:`EasyAnalyticalRecords`özelliğini kullanıyorum, ancak OPAC ve Personel İstemci’deki ‘Analizleri Göster’ bağlantılarım çalışmıyor.

Cevap: EasyAnalyticalRecords özelliğini kullanmaya devam etmeyi planlıyorsanız, :ref:`UseControlNumber`tercihini “Kullanma” olarak ayarladığınızdan emin olunuz, bu çalışmayan bağlantıları önleyecektir.

Sağlama

Planlama Kategorileri

Soru: Bir planlama kategorisi nedir?

Cevap: Bütçenizi nasıl harcayacağınızın yöntemini önceden planladığınızda, öncelikli olarak bütçenizin zaman içerisinde nasıl harcanacağının planını yapmaktasınız, bu yapılması en doğal şeydir.

Böylece Ocak ayında $1000 olarak, Şubat ayında $1000 olarak, Mart ayında $3000, vb. olarak planlama yapıyorsunuz. Temelde ay yerine bir değerler listesi ile aynı şeyi yapabilirsiniz.

Bunun gibi bir listeniz olduğunuzu varsayalım:

  • < 12 ay
  • < 6 ay
  • < 1 yıl
  • < 3 yıl
  • < 10 yıl
  • > 10 yıl

The list is meant to represent when the books acquired where published. Then you plan for it, saying: we went to spend at list 40% of our budgets on books published less than a year ago, 10% on books more than 10 years old, etc.

Yeni materyali aldıktan sonra açılır menüdeki bu listeden belirli bir materyal için bir değer seçebileceksiniz. Daha sonra, materyalin alındığı yılın sonunda belirlediğiniz hedefleri karşılaştırmanız mümkün olacaktır.

Süreli Yayınlar

Gelişmiş Örüntüler

Soru: Gelişmiş süreli yayınlar örüntüsü arayüzünde yer alan ‘dahili sayaç’ nedir?

CEVAP: Bunu anlamak için bir örnek vermenin daha iyi olduğunu düşünüyorum:

Bir aylık abonelik için örnek :

  • İlk sayının yayınlanma tarihi: Nisan 2010
  • Numaralandırma: No {X}, yıl {Y}
  • İlk sayı: No 4, yıl 2010

Y yılı için: Ocak 2011 tarihinde yıl değişimi isteyeceksiniz

Yani, Y için gelişmiş örüntü şu şekilde olacaktır:

  • Ekle: 1
  • İnterval: 12
  • 9999999’dan fazla olduğunda
  • iç sayaç : 3
  • Yeniden 0 olarak ayarlayın
  • 2010 ile başlar

Nisan 2010’dan sonra 12 dergi sayısı aldıktan sonra yıl değişecek, yani iç sayacı ayarlamazsanız Nisan 2011’de. İç sayacı 3’e ayarlamak Koha’ya: 12-3 = 9 dergi sayısı aldıktan sonra yılı değiştirmesini söyleyecektir.

Koha ile alınmamış olsa bile, iç sayaç Koha’ya yılın ilk dergi sayılarını dikkate almasını söyler. Eğer yılın ilk dergi sayısı ile başlarsanız hiçbir şey yazmayın ya da 0 girin.

Raporlar

Veri tabanı içerisinde saklanan kodları tanımla

Para Cezaları Tablosu

Soru: Hesap satırları içerisindeki hesap türleri alanı içerisinde yer alan kodlar ne anlama geliyor?

Cevap

  • A = Hesap işletim ücreti
  • C = Kredi
  • F= Gecikme cezası
  • FOR= Ceza silindi
  • FU= Gecikme bedeli hala işliyor
  • L = Kayıp materyal
  • LR= Kayıp materyal iade edildi/ kayıp materyalin bedeli ödendi
  • M= Muhtelif
  • N = Yeni kart
  • ÖDE = Ödeme
  • W = Gecikme cezasını sil

İstatistikler Tablosu

Soruİstatistikler tablosunda alan türü için olası kodlar nelerdir?

Cevap

  • localuse
    • Kullanıcı istatistiğinde (kategori türü= ‘X’) ödünç verilmiş bir materyal iade edilmişse işlemi kayda geçer
  • sayı
  • İade
  • Yenile
  • Gecikme cezasını sil
  • ödeme
  • KrediXXX
    • XXX farklı türde ücret kredileri depolar, bu nedenle bir sorgu hepsini yakalamak için “type LIKE ‘Credit%’” gibi bir yantümce içerir

Rezervler Tablosu

Soru: Rezervlerde ve old_reserves tablolarındaki bulunan alan için olası kodlar nelerdir?

Cevap:

  • BOŞ: bu kelime kullanıcının 1. kullanılabilir materyali istediğini ancak bu materyali kütüphane görevlisinin seçmediği anlamına gelir
  • T= Aktarma: rezerv bir materyale bağlı fakat toplama birimine aktarım halinde
  • W = Beklemede: Reserv bir materyale bağlı, alınacağı birimde ve ayırma rafında bekliyor
  • F= Tamamlandı: rezerv tamamlandı ve yapıldı

Raporlar Sözlüğü Tablosu

Soru: reports_dictionary tablosundaki alan alanı için olası kodlar nelerdir?

Cevap:

  • 1 = Dolaşım
  • 2 = Katalog
  • 3 = Kullanıcılar
  • 4 = Satın almalar
  • 5 = Hesaplar

İletiler Tablosu

Soru: Mesaj tablosundaki message_type alanı için olası kodlar nelerdir?

Cevap:

  • L = Kütüphaneciler için
  • B= Kullanıcılar/ Ödünç Alanlar İçin

Süreli Yayınlar Tablosu

Soru: Süreli yayınlar tablosundaki durum alanı için olası kodlar nelerdir?

Cevap:

  • 1 = Beklenen
  • 2 = Geldi
  • 3 = Gecikmiş
  • 4 = Eksik
  • 5 = Kullanılamaz
  • 6 = Sil
  • 7 = Claim edildi
  • 8 = Durdu
  • 41 = Yok (alınmadı)
  • 42 = Yok (tükendi)
  • 43 = Yok (hasarlı)
  • 44 = Yok (kayıp)

Ödünç Alanlar Tablosu

Soru: Ödünç alanlar tablosundaki gizlilik alanı için olası kodlar nelerdir?

Cevap:

  • 0 = Sonsuza kadar
  • 1 = Varsayılan
  • 2 = Hiç

Mesajlaşma Tercihleri

Soru: Borçlu_ileti_tercihler tablosundaki_özniteliği_id alanındaki olası kodlar nelerdir?

Cevap:

  • 2 = gelişmiş bildirim
  • 6 = materyal ödünç verme
  • 4 = ayırtma onaylandı
  • 1 = materyal iade tarihi
  • 5 = materyal iade alma

Çalışma zamanı parametreleri

Soru: Çalıştırılmadan önce özel SQL raporlarımı filtrelemek için bir yol var mı?

Cevap Raporunuzun sistem kaynaklarına çok fazla yüklendiğini düşünüyorsanız sorgulamalarınız için çalışma zamanı parametreleri kullanmayı düşünebilirsiniz. Çalışma zamanı parametreleri temelde rapor çalıştırılmadan önce sistem kaynaklarınızı korumak için bir filtrenin ekrana gelmesini sağlar.

Koha’nın ‘raporu çalıştırırken değerleri sor’ gibi’ anlayacağı belirli bir söz dizimi vardır. Bu söz dizimi: <<Question to ask|authorized_value>>.

  • The ve << and >> sadece ayraçtır. Parametrenizin sonuna << at the beginning and >> koymalısınız
  • ‘Sorulacak soru’ girilecek metnin solunda görüntülenecektir.
  • Authorized_value geçerli değilse atlanabilir. Eğer bir authorized value kategorisi, branches veya itemtype veya categorycode veya biblio_framework içeriyorsa, bir boş alan yerine Koha otorize değerlerine sahip bir liste görüntülenir. Belirli bir SQL içerisinde birden fazla parametre olabileceğini unutmayın, uygulama zamanına hiç bir şey girmemenin muhtemelen beklediğiniz gibi işlemeyeceğini unutmayın. Bu, “bu parametreyi yoksay” olarak değil “boş değer” olarak dikkate alınacaktır. Örneğin : “<<Enter title>>” için hiç bir şey girmezseniz sonuçlar title=’’ (no title) olarak görüntülenecektir. Zorunlu olmayan bir şey olsun istiyorsanız, “<<Enter title>>” gibi bir title kullanın ve uygulama zamanını boş bırakmak yerine % girin

Örnekler:

  • SELECT surname,firstname FROM borrowers WHERE branchcode=<<Enter patrons library|branches>> AND surname like <<Enter filter for patron surname (% if none)>>

  • SELECT * FROM items WHERE homebranch = <<Pick your branch|branches>> and barcode like <<Partial barcode value here>>

  • SELECT title , author FROM biblio WHERE frameworkcode=<<Enter the frameworkcode|biblio_framework>>

    Not

    Bir rapor çalıştırırken alanın sağında bir tarih seçici takvim oluşturmak için ‘tarih’ anahtar kelimesini şu şekilde kullanabilirsiniz: <<Enter Date|date>>

    image1116

    Not

    Bir metin kutusuna ‘boş bırakmak için’ “%” yerleştirmelisiniz. Aksi halde alan değeri için gerçek anlamda “”(boş dizgi) arayacaktır.

    Önemli

    Bir açılır liste oluşturmak için herhangi bir otorize değer kullanmanın yanı sıra yandaki değerleri de kullanabilirsiniz: Çerçeve kodları (biblio_framework), Birimler (branches), Materyal Türleri (itemtypes) ve Kullanıcı Kategorileri (categorycode). Örneğin birimler için bir açılır liste şu şekilde oluşturulabilir <<Branch|branches>>

    image1117

Kısıtlanmış Sonuçlar

Soru: Raporumu indirdiğim zaman 10,000 sonuçla sınırlı olduğunu görüyorum, indirmek için tüm sonuçları nasıl alabilirim?

Cevap: Koha’da girilen SQL ifadelerinde 10,000 kayıt limiti mevcuttur. Bunu artırmak için, SQL ifadenizin sonuna ‘SINIR 100000’ ekleyebilirsiniz. (ya da 10,000 üzerinde her hangi bir numara.

Aranıyor

Özel Sembol Arama

Soru:’%’ (Yüzde) kullanarak bir anahtar kelime aramasına karşı ‘*’ (yıldız) kullanarak bir anahtar kelime arama arasındaki fark nedir? Her ikisi de katalogda çalışıyor, fakat farklı sonuç kümeleri getiriyor. Neden?

Cevap: Bir wildcard, bir veya daha fazla karakteri bir kelimede temsil etmek için kullanılabilir bir joker karakterdir (*,?,%,.). Koha aramalarında kullanılabilir joker karakterlerden ikisi yıldız işareti (‘*’) ve yüzde işaretidir (‘%’). Ancak aramada kullanıldığında bu iki karakter farklı olarak hareket eder.

‘*’ işareti, ‘*’ işaretinden önce girdiğiniz ilk birkaç karakter için daha rafine bir arama başlatacaktır. Aramanız tarafından belirlenmiş ilk birkaç karakter aynı olduğu sürece yıldız işareti sonsuz sayıda karakter arama için izin verir. Örneğin Smi* terimi ile bir yazar araması başlatmak, veri tabanınızda bulunan yazarlara bağlı olarak Smith, Smithers, Smithfield, Smiley, vb. gibi sonuçları içeren bir listeyi ekrana getirecektir.

‘%’ işareti girdiğiniz kelimeleri “gibi” açısından değerlendirecektir. Yani Smi% olarak yapacağınız bir arama Smi gibi kelimeleri arayacaktır. Bu arama çok daha farklı sonuçlar listesiyle sonuçlanır. Örneğin Smi% üzerinde yapılan bir arama, Smothers, Smith, Smelley, Smithfield ve veri tabanınızda ne olduğuna bağlı olarak bunun gibi bir çok kelime içeren bir liste getirecektir.

Joker karakterler ile arama yaparken önemli olan: ‘%’ karakteri benzer terimler için arama yaparken ‘*’ karakteri daha kesindir.

Eser Adı Arama

Soru: Neden ‘Help’ için Zebra başlık aramam sonuçların ilk sayfalarında ‘The help’ sonucunu getirmiyor?

Cevap: Bir başlık araması yaparken, aslında başlığın kendisi için arama yapmalısınız (örneğin yalnızca ‘help’ yerine ‘the help’), ve sonuçlar anında sayfanın sağ üst tarafında ortaya çıkacaktır. Yalnızca ‘help’ için arama yapıyorsanız, ilgi sıralaması göreceğiniz sonuçları etkileyecektir.

Zebra’da ‘ilgi’ söz konusu olduğunda, olan şey şudur. Önce arama tamamlanır. “help” başlığı için arama yaptıysanız içinde “help” geçen tüm başlıklar döner. Sonra bu kayıtlardan, ayrı olarak *tüm*kayıt üzerinde ilgi araması yapılır. Arama kelimeniz ne kadar ortaya çıkarsa ilgi de o kadar artar ve bazı MARC tag’leri gösterilmek için diğerlerinden daha fazla değer kazanır. O nedenle “help” kelimesinin *çok*sayıda ortaya çıktığı 505 notlu bir self-help kitabı, anahtar kelime ya da başlık ne olursa olsun arama sonuçlarının en üzerinde yer alacaktır.

Ancak bir *ikinci kelime* eklediğinizde, bu, hem kelimelerin ve hem de ifadenin alaka düzeyini tartacağı için daha iyi anlaşılmaya yardımcı olur. Alaka düzeyinin çalışma mantığına göre, “the help” için arama yaptığınızda, “the help” ya da “the help i need”, “the way to help” kelimesinden daha fazla alakalıdır, çünkü birlikte bir sıra takip etmektedirler. Benzer şekilde “help the girl” daha az alakalı olacaktır, çünkü sıralı değildir ve “help for the homeless” hem sıralı olmama sı hem de ayrı olması nedeniyle yine alaka bakımından düşük olacaktır.

Sözün özü, tek kelime arama, özellikle yaygın kelimelerde, daima biraz daha zahmetli olacaktır; çünkü yeterli veri vermediğiniz için aradaki alakayı çok iyi değerlendiremez.

Reset the Zebra index

Otoriteleri ve Zebra’nın dizinlediği bibliyoları sıfırlamak için aşağıdaki komutları çalıştırın.

$ zebraidx -c /etc/koha/zebradb/zebra-authorities-dom.cfg -g iso2709 -d authorities init
$ zebraidx -c /etc/koha/zebradb/zebra-biblios.cfg -g iso2709 -d biblios init

Bir paket yükleme çalıştırıyorsanız, bu sefer otoriteleri ve bibliyo Zebra dizinlerini sıfırlamak için bunun yerine aşağıdaki komutları çalıştırmak isteyeceksiniz:

$ sudo zebraidx -c /etc/koha/sites/YOURLIBRARY/zebra-authorities-dom.cfg  -g iso2709 -d authorities init
$ sudo zebraidx -c /etc/koha/sites/YOURLIBRARY/zebra-biblios.cfg  -g iso2709 -d biblios init

YOURLIBRARY’nin Koha kurulum adı ile değiştirilmesi.

Geliştirilmiş içerik

FRBRizing İçeriği

Soru:Halk kütüphanemizde Koha kurulumu çalıştırıyoruz ve Koha’da bulunan frbrising aracı gibi tüm harika işlevleri açmaya çalıştık, ancak Nelsonville Halk Kütüphanesi ile aynı sonuçları alamadık.

Cevap:Aslında bu özelliği doğru olarak çalıştırmak oldukça zordur. Önce XISBN hizmetine bakar. Ve daha sonra veri tabanınızda o ISBN için arama yapar. Dolayısıyla hem XISBN hem de dahili ISBN’in (bibliyo tablosunda) normalize edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle misc/batchupdateISBNs.pl komut dosyasını kullanabilirsiniz (Yerel ISBN’ler içerisindeki tüm - kaldırır)

Amazon

Tüm Amazon İçeriği

Soru: Amazon tercihlerimin tümü açık durumda ve her iki anahtarımı da girdim, fakat hiç bir içerik sistemimde görünmüyor, neden?

Cevap: Amazon API’si tüm isteklerde sunucu zamanını kontrol eder ve sunucu zamanı doğru ayarlanmış değilse istekler reddedilir. Bu sorunu gidermek için sistem saatinizi uygun olarak ayarladığınızdan emin olun. Bu değişiklik yapıldıktan sonra Amazon içeriğinin hemen görüntülenmesi gerekir.

Debian üzerinde komut şu şekildedir date -s “2010-06-30 17:21” (saat diliminiz ile uygun tarih ve saat ile).

Sistem Yönetimi

Zebra Cron içerisindeki hatalar

Soru: koha-zebradaemon-output.log dosyasında bazı hatalar fark ediyorum. Yeni kayıtlar eklendiğinde dizinleme olması gerektiğini düşündüğümüzden biraz daha uzun sürüyor. Yenilenen zebrayı çalıştırmak genellikle daha hızlıdır. Zebra, dizinleme ve arama çalışıyor olarak sonuçlanıyor ama hatalar hakkında endişe duyuyorum. Herhangi bir fikri olan var mı?

Cevap: Rebuild_zebra.pl -r, Zebra db dizinlerindeki tüm dosyaları siler ve sonra bunları yeniden oluşturur. Bu nedenle, izinler kaybolacak ve dosyalar rebuild_zebra.pl çalıştıran kullanıcı tarafından sahiplenecektir. Eğer zebra dizinleri root olarak yeniden oluşturulursa, normalde Koha kullanıcı altında çalışan geri plan yordamları, dizinleri güncelleyemeyecektir. Bu nedenle yeniden oluşturan zebra’nın Koha kullanıcının cronjob dosyası içine yerleştirilmesi, root içine yerleştirilmemesi önemlidir. Ayrıca, root gibi diğer kullanıcıların yeniden oluşturma işlemini manuel olarak gerçekleştirmemesi de önemlidir.

Başka bir kullanıcının rebuild_zebra.pl komutunu çalıştırabilmesi istenirse, bu kullanıcıya ‘sudo -u Koha …/rebuild_zebra.pl,’ çalıştırabilme izni verilmelidir. (bunu yapmak istiyorsanız, PERL5LIB değişkenini varsayılan olarak env_keep seçeneği ile geçirmek için suoders dosyasını düzenlemelisiniz, sudo neredeyse tüm ortam değişkenlerini soyup çıkarır). Veya root kullanıcı olarak basit bir ‘su Koha’ kullanıp, daha sonra rebuild_zebra.pl komutunu kullanabilirsiniz.

Ben de rebuild_zebra.pl üzerinde yapışkan bit’i ayarlamak için çalıştım ama sebebi ne olursa olsun bir PERL5LIB değişkeni ile ilgili çözemediğim bir sorun nedeniyle işe yaramadı. Birisinin bu işi yapmak için bir fikri varsa, bu, bana yapılacak en kolay şey gibi görünüyor. Eğer bu işe yaramış ve varsayılan değer olsaydı, Zebra ile ortaya çıkan sorunların çoğunu önlemek için insanlara yardımcı olacağını düşünüyorum.

Z39.50 hizmetini genel erişime açmak

Soru: Koha 3 veri tabanının genel Z39.50 hizmetine açılması için Zebra yapılandırmasında atmam gereken kesin adımları anlatabilecek var mı?

Cevap: Koha kurulumunuzun kullandığı KOHA_CONF dosyasını düzenleyin. publicserver satırını şu şekilde derleme dışı bırakın:

<!– <listen id=”publicserver” >tcp:@:9999</listen> –>

olması için:

<listen id=”publicserver” >tcp:@:9999</listen>

Sonra zebasrv’ı yeniden başlatın ve belirtilen port (9999) üzerine bağlanın.

Raf Yeri Otorize Değerleri

Soru: Bir materyal düzenlerken, oluşturduğum yeni raf konumu, kendisine atanan materyaller içerisinde varsayılan olarak görünmüyor.

Cevap: Bunun nedeni, yeni raf konumu kodu değerini 0 (sıfır) ile oluşturmuş olmanızdır. Bilginiz için, sistem sıfır değerindeki otorize değerleri boş olarak değerlenirir, bu nedenle kataloglamada bir alandaki otorize değer kodu 0 atanan bir kaydı düzenlerken, bu değer materyal düzenleyicide (ya da MARC editöründe) kütüphanenin bu değerin alanında izin verilen değer kodu yerine boş olarak görünür.

Neden Otorize Değerlere ihtiyacım var?

Soru: MARC etiketleri için yetkilendirilmiş değerleri tanımlamayı niçin istiyorum?

Cevap: Otorize Değerler personeliniz için ‘kontrollü bir sözlük’ oluşturur. Örneğin eğer Koha kurulumunuz çeşitli kütüphaneler tarafından kullanılıyorsa ve siz MARC21 kullanıyorsanız, 850a MARC alt alanını bu kütüphaneler için belirlenmiş kurum kodlarına ayırabilirsiniz. Bu durumda, (belki “KURUM” adı vereceğiniz) yeni bir onaylanmış değer kategorisi belirleyebilir ve kurum kodlarını onaylanmış değerler olarak girebilirsiniz.MARC alanları yapınızda 850a alt alanı, KURUM onaylanmış değerler kategorisine bağlanınca katalogcularınızın burada belirlediğiniz listeden seçim yapması gerekir ve başka bir değer giremezler.

Not

Koha, otorize değer kategorilerini materyal türleriniz ve birim kodlarınız için otomatik olarak ayarlar, ve MARC tag yapısını ayarladığınızda bu otorize değerleri MARC alt alanlarına bağlayabilirsiniz.

Oturumlar tablosunu nasıl temizlerim?

Soru: Tablodan eski oturumları boşaltmak için çalıştırılabilecek düzenli bir iş var mı? Her gece tüm gereksiz oturum verilerini yedeklemek istemiyoruz.

Cevap: veritabanı temizleme cron job’unu çalıştırabilirsiniz.

Ya da bir backup komutu (mysqldump) etkinleştirmeden hemen önce, oturum tablosunu kesebilirsiniz:

mysql -u<kohauser -p<password <koha-db-name -e 'TRUNCATE TABLE sessions'

Donanım

Barkod Tarayıcılar

Soru: Koha’da çalıştığı bilinen hangi barkod tarayıcılar var?

Cevap: Temel kural şudur, bir klavye aygıtı gibi mi çalışır?, eğer öyle ise çalışacaktır. (yani, tarayıcıyı alıp, barkodu okutup bir metin editöründe açılmasını sağlayabiliyor musunuz, eğer bunu yapabiliyorsanız barkod tarayıcınız çalışacaktır.)

Bilgisayarınıza bağlanan önemli kontrol noktaları vardır (USB ya da eski bilgisayarlarda faydalı olacak klavye ile paralel olarak bağlanan “klavye konektörü” olabilir ), ve kullandığınız barkod türünü tarar.

Eğer varsa bazı ‘kullanılmış’ barkodları, barkod tarayıcının eskimiş ya da hafif buruşmuş barkodları başarılı bir şekilde tarayıp tarayamayacağını görmek için test etmek iyi bir fikirdir. Çoğu tarayıcı birden fazla barkod türlerini okuma yeteneğine sahiptir - çok sayıda var, ve şartnamenin barkod tarayıcının okuyabileceklerini listelemesi gerekir. Önek ve sonek karakterleri veya bir ‘giriş’ karakteri göndermek isteyip istemediğiniz gibi gibi bazı parametreleri ayarlamanız gerekebilir.

Bir ipucu daha - Bazı tarayıcılar ‘her zaman açık’ olmalıdır ve bir taşıyıcı ile gelebilir; bazılarının kolu altında küçük tetikleyiciler vardır, bazılarının üstüne düğmeler vardır, bazıları kalem gibi tutulur. Seçim yapmadan önce bu donanımı kullanacak personeli düşünün, yanlış yerdeki bir düğme çalışmak için oldukça sıkıntı verebilir.

Yazıcılar

Koha kütüphaneleri tarafından kullanılan yazıcılar

  • POS-X makbuz yazıcılar
  • Genel/düz metin sürücüsü ile Star Micronics yazıcı (tam model bilinmiyor).
  • Star SP2000 (Nelsonville)
  • Star TSP-100 futurePRINT (Geauga)
    • “Makbuz yazıcıları ile ilgili birçok soru olduğunu gördüm ve bu yazıcılarla ilgili kendi deneyimlerimi aktarmak istedim. Star TSP-100 futurePRINT yazıcısını test etmekteyiz. Bu yazıcıyı Koha için yapılandırmak gerçekten ÇOK kolay oldu. Hatta her makbuzun üzerine kendi sistem logomuzu (bir .gif uzantısı) ekleyerek yazdırma işini bile özelleştirmem mümkün oldu. Ayrıca Paint’de oluşturduğunuz bir bit eşlem ile her makbuzun en altına materyallerin ödünç alındığı kütüphane için iletişim bilgileri, çalışma saatleri ve web sayfası bilgilerini ekleyebildim.”
  • Epson TM 88 IIIP termal makbuz yazıcılar
  • Epson TM-T88IV
  • Dymolabelwriter yazıcı kullanan 1 x 1 etiketler

Braille Desteği

Soru: Dahili braille alfabesi dönüştürücüye sahip ve UNIX ortamı ile erişilebilir olan braille kabartmalı basıcı veya yazıcı var mı?

Cevap: BRLTTY içerisine bakmak isteyebilirsiniz (http://www.emptech.info/product_details.php?ID=1232).