Dolaşım

Dolaşım fonksiyonlarına birkaç farklı yoldan ulaşılabilir. Personel istemcinin ana sayfasında, materyal iadesi, girişi ya da aktarımı için sayfanın orta noktasında bazı hızlı bağlantılar mevcuttur. Dolaşım fonksiyonlarının tam listesi için, her sayfanın en üst solunda bulunan Dolaşım sayfasını ziyaret edebilir ya da ana sayfanın orta noktasından giriş yapabilirsiniz.

Koleksiyonunuzu dolaşıma açmadan etmeden önce Genel Sistem Tercihleri, Temel Parametreler ve Kullanıcılar & Dolaşım Kuralları tercihlerini ayarlamalısınız.

Dolaşımdayken ekranın üzerindeki hızlı arama kutusundaki sekmeler arasında şu kısa yol tuşlarını kullanarak atlayabilirsiniz:

  • Alt+Q ile katalog aramaya geçin

  • Alt+U ile ödünç vermeye geçin

    • bu, Mac kullanıcıları için işe yaramayacaktır
  • Alt+R ile iade bölümüne geçin

    Not

    Mac kullanıcıları ALT yerine OPTION düğmesini kullanın

Ödünç Ver (Çıkar)

Ödünç verme işlemine başlamanız için kullanıcı barkod ya da adının bir kısmını girmelisiniz. Ödünç verme seçeneği üç ana yerde görünür:

  • Personel istemci ana sayfasının en üstünde ödünç verme seçeneği

    image482

  • Kullanıcı kaydı üzerinde ödünç verme seçeneği

    image483

  • Eğer toplu ödünç verme tercihini etkinleştirdiyseniz kullanıcı kaydı üzerindeki toplu ödünç verme opsiyonu üzerine tıklayın

    image1254

  • Dolaşım sayfasındaki hızlı arama çubuğu üzerinde ödünç verme seçeneği

    image484

Materyallerin ödünç verilmesi

Bir materyali kullanıcıya ödünç vermek için öncelikle yukarıda listelenen bir çok yöntemden bir tanesi ile kullanıcıyı arayın. Daha sonra ödünç verme ekranı karşınıza gelecektir.

image485

‘Ödünç verilenleri hemen göster’ opsiyonunu seçtiyseniz, ödünç verme kutusunun altında ödünç verilenlerin listesini göreceksiniz.

image486

Ödünç verme ekranının en üstünde materyalin barkod bilgilerini girmeniz ya da taramanız için bir kutu bulunmaktadır.

  • Önemli

    Bir çok modern barkod tarayıcılar, web tarayıcıya ‘Ödünç verme’ butonunun otomatik olarak tıklanmasını sağlayan bir ‘dönüş’ gönderecektir

  • Barkod bulunamazsa materyali eklemek için hızlı kataloglama kullanmanız istenecektir. Bu kılavuzda daha sonra hızlı kataloglama hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

  • itemBarcodeFallbackSearch’Etkinleştir’ olarak ayarlı ise bu kutunun içerisine sadece bir barkod yerine bir anahtar kelime arama girebilirsiniz (Bu, eser adı ve/veya yer numarası kullanılarak ödünç vermeyi mümkün hale getirecektir)

  • If you have AutoSwitchPatron set to ‘Enable’, scanning a patron barcode here will take you to that patron’s file.

Daha fazla ödünç verme seçeneği görmek için ödünç verme alanını genişletmek için ‘Ödünç verme ayarları’ bağlantısını tıklayın.

image1255

Barkodun altındaki kutuda materyaller için geçerli olan mevcut iade tarihini geçersiz kılmanız için seçenekler olabilir.

  • Bu seçenek yalnızca SpecifyDueDate sistem tercihi personelin iade tarihini geçersiz kılabileceği şekilde ayarlıysa görüntülenir.

Barkod kutusunun altında ‘Otomatik süre uzatma’ için bir onay kutusu göreceksiniz. Bu onay kutusunu işaretlemek appropriate cron job çalışır durumda ise ve materyal üzerinde herhangi bir ayırtma yoksa materyalin süresinin otomatik olarak uzatılmasını sağlayacaktır.

Sonraki, ayırtmaya dayalı ödünç süresini azaltmak için bir seçenektir. Bu, :ref:`decreaseLoanHighHolds <decreaseloanhighholds,-decreaseloanhighholdsduration,-decreaseloanhighholdsvalue,-decreaseloanhighholdscontrol,-and-decreaseloanhighholdsignorestatuses-label> tercihini geçersiz kılar.

Kullanıcılar için:ref: materyallerin kütüphane içi ödünç verilmesine <onsitecheckouts-label> izin veriyorsanız (bunlar genellikle ödünç verilmeyen, kütüphane içinde kullanılması için ödünç verilmesini isteyeceğiniz materyallerdir), ekranda bir ‘Kütüphane içi ödünç verme’ onay kutusu göreceksiniz.

image1256

Sayfanın alt kısmında, kullanıcının Ödünç aldığı materyallerin listesi ve iade tarihi (eğer ödünç alınan materyal saatlik ise zaman bilgisi)’nin bir özeti vardır. O gün ödünç alınan materyaller sayfanın üst kısmında görünecektir.

Not

Saatlik ödünç verilen materyaller iade tarihi ile birlikte iade zamanını da içerecektir.

image487

Bir materyali bina içinde kullanım için ödünç verdiyseniz ödünç verme özetinde bu materyalin adının kırmızı renkte vurgulandığını göreceksiniz.

image488

Eğer ExportWithCsvProfile tercihini ayarladıysanız, kullanıcının mevcut ödünç alma bilgisini bir CSV profili ya da ISO2709 (MARC21) formatı kullanarak içe aktarma seçeneği de göreceksiniz.

image489

Aynı zamanda sayfanın alt kısmı, kullanıcının ayırttığı materyallerin bir listesidir

image490

Ayırtılanlar listesinden SuspendHoldsIntranet tercihi ‘izin ver’ olarak ayarlıysa, listenin en altında bulunan seçenekleri kullanarak kullanıcıların yaptıkları ayırmaları askıya alabilir ya da devam ettirebilirsiniz.

Not

AutoResumeSuspendedHolds tercihi ‘İzin verme’ olarak ayarlıysa, bu sefer beklemede olan bir ayırma üzerine bir bitiş tarihi koyma seçeneğiniz olmayacaktır.

Kullanıcı kaydında notlar mevcutsa, bunlar ödünç verilenler kutusunun sağında belirecektir.

image491

Kullanıcının kütüphanede beklemede olan, materyal çıkış kutusunun sağında da gözükecek ayrılmış bir kitabı mevcutsa, bu kutu kullanıcıya verilecek başka bir materyal olduğunu göstererek dolaşım kütüphane görevlisinin işini kolaylaştırır.

image492

Ödünç alma ayrıntıları da personel istemcide bib ayrıntılar sayfasında görüntülenecektir.

image493

Makbuzlar yazdırılıyor

Kullanıcıya tüm materyalleri ödünç verdiğinizde, iki yöntemden birini seçerek materyallere alındı çıktısı alabilirsiniz.

CircAutoPrintQuickSlip sistem tercihiniz ‘hızlı slip penceresi aç’ olarak ayarlı ise klavyenizde enter tuşuna basmanız ya da boş bir kağıdı barkod okuyucunuz ile taramanız yeterlidir. Buradaki unsur bir boş barkod “ödünç veriyor” olmanızın Koha’yı ‘Hızlı İşlem Fişi’ yazdırmak için tetiklemesidir.

Aynı zamanda ekranın üstündeki Yazdır butonuna tıklayabilirsiniz ve ‘Slipi yazdır’ ya da ‘Hızlı slip yazdır’ seçeneklerini seçebilirsiniz.

image494

‘Fiş çıktısını al’ı seçerseniz, bu komut, kullanıcının daha önceki tarihlerde yapmış olduğu ödünç işlemlerini içine alarak, ödünç aldığı tüm materyallerin çıktısını alacaktır. ‘Hızlı fiş çıktısını’ seçmek sadece bugün ödünç alınan materyallerin çıktısını alacaktır.

‘Yazdırma özeti’ kullanıcının dolaşım bilgisi için bir tam sayfa özet oluşturur ve ‘Gecikenleri yazdır’ gecikmeye kalmış tüm materyalleri listeleyen bir slip yazdırır.

İşlem fişleri üzerine ne basılacağı Bildirimler & İşlem Fişleri aracı altındaki işlem fişi şablonları değiştirilerek özelleştirilebilir.

Kullanıcı Bilgisini Temizle

Bir materyali iade alma işleminiz sona erdiğinde DisplayClearScreenButton sistem tercihi ‘Göster’ olarak ayarlı ise mevcut kullanıcıyı ekrandan kaldırmak ve yeniden başlamak için kullanıcı bilgisinin sağ üstünde yer alan X üzerine tıklayarak mevcut kullanıcıyı temizleyebilirsiniz.

image495

CircAutoPrintQuickSlip sistem tercihi ‘ekranı temizle’ olarak ayarlıysa sadece enter tuşuna basmanız veya boş bir barkod taramanız gereklidir ve mevcut kullanıcı ekrandan silinecektir.

Toplu Ödünç Verme

Toplu ödünç verme gerçekleştirmek isterseniz bunu BatchCheckouts sistem tercihini açarak ve uygun kullanıcı kategorilerini BatchCheckoutsValidCategories tercihi üzerinden atayarak yapabilirsiniz. Bu, çoklu barkod okuyan bir RFID pedini kullanmanızı veya dahili kullanım eğitiminde toplu ödünç verme yapmanızı sağlar.

image1257

Bu ekrandan birkaç barkod okutabilir veya bir barkod dosyası yükleyebilirsiniz. Bu materyaller kontrol edilemiyorsa, aşağıdaki ekranda bir uyarı verecektir.

image496

İstatistiksel bir kullanıcı türü kullanıyorsanız, yerel kullanımın taradığınız her bir materyal için kaydedildiğini göreceksiniz.

image497

Ödünç Verme Mesajları

Birden fazla parçası olan bir materyali ödünç veriyorsanız, materyal kaydının (MARC21’deki) alt alan 3’teki bilgisini kataloglamış olursunuz. Materyali ödünç verdiğinizde o materyalin kaç parça olması gerektiğini belirten bir mesaj belirecektir.

image498

Koha bazen kütüphanecinin kullanıcıya materyal ödünç verebilmesini engelleyecektir. Bu durumda, kullanıcının materyal alamamasının nedenini belirten bir uyarı belirecektir.

  • Kullanıcının çok fazla gecikme cezası borcu var

    image499

    • Kullanıcıların ödünç almalarının bloke edileceği miktarı noissuescharge sistem tercihi ile ayarlayabilirsiniz
  • Kullanıcının hesabı üzerinde kısıtlama var

    image500

  • Kullanıcıların adreslerini onaylamaları gerekiyor

    image502

    • Bu, kütüphaneci tarafından bir kullanıcı kaydı düzenlenerek ve bir flag eklenerek ayarlanablir
  • Kullanıcı kütüphane kartını kaybetmiş

    image503

    • Bu, kütüphaneci tarafından bir kullanıcı kaydı düzenlenerek ve bir flag eklenerek ayarlanablir

Ödünç Verme Uyarıları

Bazen ödünç verme işlemleri, ödünç verme alanının üstünde gözüken sarı bir kutudan uyarı mesajları harekete geçirecektir. Materyalleri ödünç vermeye devam etmeye başlamadan önce bu uyarıların kabul edilmesi gerekir.

  • Kullanıcının ödenmemiş cezaları var

    image504

  • Materyal başka bir kullanıcı için ayrılmış

    image505

  • Her hangi biri için bekletilen materyalin ayırma rafında olması gerekir.

    image506

  • Materyal zaten bu kullanıcıya ödünç verilmiş

    image507

  • Materyal başka bir kullanıcıya ödünç verildi

    image508

    • Bu uyarı ödünç vermeye çalıştığınız kullanıcı için materyalin üzerinde ayırtma yapmanızı sağlar.
  • Materyal ödünç verilemez

    image509

  • Kullanıcı üzerinde çok fazla sayıda ödünç alınmış materyal var ve AllowTooManyOverride tercihi ‘İzin ver’ olarak ayarlı

    image510

  • Kullanıcı üzerinde çok fazla sayıda ödünç alınmış materyal var ve AllowTooManyOverride tercihi “İzin verme” olarak ayarlı

    image511

  • Materyalin süresi uzatılamaz

    image512

  • Barkod bulunamadı

    image513

  • ödünç verilen materyal ‘kayıp’ olarak işaretli

    • IssueLostItem tercihinin değerine bağlı olarak sadece bir uyarı görebilirsiniz

      image514

      ya da bir onay kutusu

      image515

  • Ödünç verilen materyal bu yaştaki kullanıcı için önerilmiyor

    image516

  • Ödünç verilmekte olan materyal decreaseLoanHighHolds sistem tercihi kriterini karşılıyor

    image517

Süresi uzatılıyor

Ödünç verilen materyallerin süresi dolaşım kuralları <circulation-and-fine-rules-label> ve`süre uzatma tercihleri <renewalperiodbase-label>` kriterlerine bağlı olarak uzatılabilir (diğer bir süreç için yeniden ödünç verilir)

Eğer you allow it olarak ayarlanırsa kullanıcılar kendi üzerlerindeki materyallerin sürelerini OPAC aracılığı ile yenileyebilirler, fakat bazen materyallerinin sürelerinin uzatılmasına personel istemci vasıtasıyla yardım etmek durumunda kalabilirsiniz.

Bir kullanıcıya ödünç verilen materyallerin süresini şu iki şeyden birini yaparak uzatabilirsiniz.

İlk olarak kullanıcının ayrıntılar sayfasına ya da ödünç verme sayfasına gidip alt tarafta bulunan ödünç alma geçmişine göz atabilirsiniz.

image518

Süre uzatma sütununda her materyal için kaç kere sürelerinin uzatıldığı bilgisi ve kullanıcı üzerindeki materyalin süresini uzatmak için bir onay kutusu göreceksiniz. Süresini uzatmak istediğiniz materyallerin onay kutularını işaretleyip, ‘Seçilen materyallerin süresini uzat veya yenile’ butonu üzerine tıklamanız, veya kullanıcı üzerindeki tüm materyallerin süresini uzatmak için ‘Tümünün süresini uzat’ butonu üzerine tıklamanız yeterlidir.

image519

Baze süre uzatma işlemi dolaşım kurallarınıza bağlı olarak engellenecektir, bu engellemeleri geçersiz kılmak için AllowRenewalLimitOverride tercihinin ‘İzin ver’ olarak ayarlanması gereklidir. Eğer süre uzatma limitlerini geçersiz bırakmak istiyorsanız dolaşım özetinin sol alt kısmında bir onay kutusu göreceksiniz. Bu onay kutusunu işaretleyin ve daha sonra süresini uzatmak istediğiniz materyalleri seçin.

image520

Bu kutuyu işaretlemek daha önce materyalin süresinin uzatılmadığı yerde süre uzatmak için onay kutuları ekleyecektir.

İkinci seçenek, dolaşım menüsünün altında bulunan ‘Süresini Uzat’ sayfasına gitmektir.

image521

Ve süresini uzatmak istediğiniz materyallerin barkodlarını okutun.

image522

Eğer materyalin süresi uzatıldıysa bir onay iletisi alacaksınız.

image523

Barkod bulunamazsa bir hata mesajıyla karşılaşacaksınız.

image524

Eğer materyal aslında ödünç verilmemişse yine bir hata mesajıyla karşılaşacaksınız.

image525

İade (Dönüş)

İade materyaller farklı konumlardan yapılabilir.

  • Ana personel istemcinin en üstündeki iade kutusu

    image526

  • Dolaşım sayfasındaki hızlı arama çubuğunda iade seçeneği

    image527

  • Kullanıcının ödünç verme özetindeki iade bağlantısı (ve ödünç verme özet sayfasında)

    image528

  • Dolaşım menüsünün altındaki İade Al sayfası

    image529

Materyalleri iade alıyor

Bir materyali iade almak için barkodu tarayın. İade kutusunda iade alınan tüm materyallerin özeti çıkacak.

image530

İade kutusuna bırakılan materyalleri kütüphane kapalıyken iade alıyorsanız, materyalleri taramadan önce ‘İade kutusu modu’nu etkinleştirebilirsiniz. Bu etkinleştirme, iade tarihinden kütüphanenin açık olduğu son güne kadar olan işlemleri etkili bir şekilde geri alacaktır.

  • Bu işlem, kapanışlarınızı Tatiller & Takvim Aracı <calendar-label> sistem tercihine eklemiş olmanızı gerektirir

Aynı zamanda materyalleri taramadan önce “gecikme cezalarını affet” kutusuna tıklayarak iade edilen materyallerin gecikme cezalarını affedebilirsiniz.

SpecifyReturnDate sistem tercihi ‘İzin ver’ olarak ayarlandıysa, iade edilen tarihi ödünç ver kutusunun altında isteğe bağlı olarak ayarlayabilirsiniz.

image1258

İade Alma Mesajları

Materyal iadesi yapılırken, birkaç mesaj gözükebilir:

  • Bir materyali ana birimi dışındaki bir kütüphanede iade ediyorsanız, materyalin ana kütüphaneye transfer edilmesini isteyip istemediğinizi soran bir mesaj ekrana gelecektir

    image531

    • Bu materyal iade edildikten sonra, materyalin katalogdaki durumu ‘geçiş halinde’ olarak değişecektir

      image532

    • Bir materyali ana birime döndü olarak işaretlemek için, materyali ana biriminde iade edin

      image533

      • Materyalin ödünç verilmediğini belirten bir mesaj ekrana gelecektir, fakat katalogdaki durum kullanılabilir olarak görünecektir. Bu adım, materyalleri ana kütüphane tarafından alındı olarak göstermek için gereklidir.
  • Çoklu bölümleri ya da parçaları olan gereken bir materyali iade alıyorsanız, o materyalin kaç parçadan oluştuğuna dair sizi uyaran bir mesaj gözükecektir.

    image534

  • Üzerine ayırma konmuş bir materyali iade alıyorsanız, ayırma işlemini onaylamanız istenecektir

    image535

    • Ayırma işlemini onayla butonunu tıklamak, materyali kütüphaneden alınmayı bekliyor olarak işaretler

      image536

    • Fiş bas ve onayla butonuna basmak materyali kütüphanede alınmayı bekliyor olarak işaretler ve çıktısı alınmak ve kitap üzerine yerleştirilmek üzere, üstünde kullanıcı bilgileri bulunan bir makbuz sunar

    • Bir ayırma işlemini yoksaymak, materyali ayrılmış olarak gösterecek ancak materyal durumu kullanılabilir olacaktır (ayırma işlemi iptal olmayacaktır)

  • Üzerinde başka bir birimden yapılmış bir ayırma olan bir materyali iade alırken, onaylamanız ve materyali transfer etmeniz istenecektir

    image537

    • Ayırtma işlemini onayla ve transfer düğmesini tıklamak, materyali, ayırtma işleminin yapıldığı kütüphaneye geçiş halinde olarak işaretler

      image538

    • Fiş bas, transfer ve onayla butonuna tıklamak, materyali ayırtma işleminin yapıldığı kütüphaneye gönderiliyor olarak işaretler ve kitap üzerine yerleştirilmek üzere, üstünde kullanıcı bilgileri bulunan bir makbuz sunar.

    • Bir ayırma işlemini yoksaymak, materyali ayrılmış olarak gösterecek ancak materyal durumu kullanılabilir olacaktır (ayırma işlemi iptal olmayacaktır)

  • Eğer iade etme sırasında para cezalarını gösteren sisteminiz varsa (FineNotifyAtCheckin) bu kullanıcının para cezası hakkında bilgi veren ve ödeme sayfasına bir bağlantı sağlayan bir ileti karşınıza gelecek

    image539

Dolaşım Mesajları

Dolaşım mesajları kütüphanecilerin kullanıcılar için ya da dolaşım esnasında görülen meslektaşları için bırakabilecekleri kısa mesajlardır.

Mesaj Ayarları

Dolaşım iletileri Yetkili Değerler olarak ayarlanır. Dolaşım İletileri eklemek ya da düzenlemek için BOR_NOTES <#bornotes> değeri üzerinde çalışabilirsiniz.

image540

‘Açıklama’ alanında kullanıcı kaydı üzerinde görünmesini istediğiniz bir önceden hazırlanmış mesaj yer alabilir.

Önemli

‘Açıklama’ alanı 80 karakterle sınırlıdır, fakat kullanıcı mesaj alanı bundan daha fazlasını tutabilir. ‘Açıklama’ alanına 80 karakter girin ve ardından kalanını kullanıcı kaydına yazın.

Yeni Mesaj Ekleniyor

Kullanıcının ödünç verme sekmesinde ödünç ver kutusunun sağında ‘Yeni ileti ekle’ ve üst kısmında ‘İleti ekle’ düğmesine bir bağlantı göreceksiniz.

image541

Bu seçeneklerden herhangi birini tıkladığınızda, mesajın kütüphanecilere veya kullanıcıya ait olup olmadığını ve bırakmak istediğiniz mesajı seçmeniz istenecektir.

image542

Not

Kullanıcı için olan bir ileti aynı zamanda kütüphane personeli tarafından da görülebilecektir.

Mesajları görüntüle

Personel ve/veya kullanıcılara yönelik olan dolaşım iletileri kullanıcı ödünç alma ekranında ödünç verme kutusunun sağında görünür. Düzenli italik yazı tipindeki iletiler kullanıcılar ve kütüphanecilere yöneliktir, ancak kalın ve kırmızı iletiler yalnızca kütüphane personeline yöneliktir.

image543

Kullanıcılara yönelik dolaşım iletileri aynı zamanda OPAC’da otum açtıklarında da görünecektir.

image544

Ayırmalar

Koha, kullanıcıların materyaller üzerinde ayırma yapmalarına izin verir. ‘Ayırma’ bir materyali rezerv etme yöntemidir. dolaşım ve ceza kuralları ve ayırtma tercihi ayarlarınıza bağlı olarak kullanıcılar daha sonraki bir gün yada tarihte kütüphaneden almak üzere materyaller üzerinde ayırma yapabilirler.

Personel İstemcide ayırtma yapmak

Personel istemciden ayırma yapmanın birkaç yöntemi mevcuttur. En bilinen yöntem her hangi bir bibliyografik kaydın en üstündeki ‘Ayır ‘ butonunu kullanmaktır.

image545

Aynı zamanda katalog arama sonuçlarının en üstünde bulunan, daha küçük olan ‘Materyal ayırma’ bağlantısına, ya da her sonucun altında bulunan ‘Ayırmalar’ bağlantısına da tıklayabilirsiniz.

image546

Ayırma işleminin başlaması için kullanıcıları barkodla ya da isimlerinin her hangi bir kısmıyla aramanız istenecektir.

image547

İlk olarak kullanıcıyı ve daha sonra ayırma bibliyografik kaydını aramak istiyorsanız, kullanıcı kaydını açabilir ve kullanıcı kaydının üstündeki ‘Ayırmak için ara’ butonuna tıklayabilirsiniz.

image548

Butona tıkladıktan sonra, kitap/kitapları ayırtabileceğiniz katalog arama sayfasına yönlendirileceksiniz. Sonuçlardaki her bir başlığın altında, ‘Kullanıcı Adına Ayırt’ seçeneğini göreceksiniz.

image549

Birden fazla materyal ayırtmak istiyorsanız, materyallerin solundaki kutuları onaylamanız ve ‘Ayırt’ butonunun sağındaki ok üzerine tıklamanız yeterlidir.

image550

Bir seferde kaç tane materyal ayırtmayı seçtiğinize bağlı olarak, farklı bir ayırtma formu göreceksiniz. Bibliyografik bir kaydı ayırtıyorsanız, ayırtabileceğiniz tüm materyallerin bir listesini göreceksiniz.

image551

  • Bu ayırmaya uygulanabilecek her hangi bir not girin.

  • Kullanıcının materyali alacağı kütüphaneyi seçin

  • AllowHoldItemTypeSelection tercihi ‘Allow’ (İzin Ver) olarak ayarlanmışsa ve kayıtta birden fazla materyal türü varsa, ayırtmayı belirli bir materyal türüne sınırlamayı seçme seçeneğini görürsünüz

    image1259

  • Kullanıcı, ayırmanın bugün dışında başka bir tarihte başlamasını istiyorsa, ‘Ayırmanın başlayacağı tarih’ alanına bu tarihi girin

    • Bu seçenek yalnızca AllowHoldDateInFuture sistem tercihi ‘izin ver’ olarak ayarlıysa görüntülenir.
  • Kullanıcı, materyali belli bir tarihten sonra istemediğini belirtmişse, ya da ayırma sürelerinde kısıtlamalarınız varsa, ‘Ayırmanın sona ereceği tarih’ kısmına ayırma için en son tarihi girebilirsiniz.

    • Süresi dolan ayırtılmış materyallerin otomatik olarak iptal edilmesi için Süresi Dolan Ayırtılanlar cron job’unu düzenli olarak çalışacak şekilde ayarlamalısınız.
  • Daha sonra, tek bir materyalin yanındaki onay tuşunu kullanarak bir sonraki kullanılabilir materyali mi yoksa belirli bir materyali mi ayırtacağınızı seçin.

Birden fazla materyal ayırıyorsanız, tüm eser adlarına uygun bir sonraki seçenek sunulacaktır. Ayırmaya hiçbir materyal elverişli değilse, kullanılamaz olduğu onay ekranında gözükecektir.

image552

Ayırmalarınız yapıldığında, ‘Ayırma Araması Yap’ fonksiyonunu kullandığınızı unutmak istiyorsanız, arama sonuçlarındaki ‘Ayırma Yap’ butonunun sağındaki ok işaretine tıklayarak ve ‘Unut’ seçeneğini seçerek Koha’nın kullanıcın adını ‘unutmasını’ onaylayabilirsiniz.

image553

Ayırmaları Yönetiyor

Ayırmalar, bibliyografik kaydın solunda bulunan Ayırmalar sekmesinden değiştirilebilir ve iptal edilebilir.

image554

Ayırmalar listesinden ayırmaların sırasını, alınma yerini değiştirebilir, ayırmayı beklemeye alıp/iptal edebilirsiniz.

image555

Not

AutoResumeSuspendedHolds tercihi ‘İzin verme’ olarak ayarlıysa, bu sefer beklemede olan bir ayırma üzerine bir bitiş tarihi koyma seçeneğiniz olmayacaktır.

Not

HidePatronName sistem tercihini nasıl ayarladığınıza bağlı olarak liste, Kullanıcı sütununda yukarıdaki resimle olduğu gibi isimler yerine kart numaralarını gösterebilir.

Ayırmaları tekrar düzenlemek ya da silmek için, ‘Öncelik’ çek menüden seçim yapınız ya da öncelik çek menünün sağındaki oklara tıklayınız.

image556

Öncelik çekme menüsünü, ayırmaları tekrar düzenlemek ya da silmek için kullanırsanız, değişikliklerinizi kaydetmek için ‘Ayırma(ları) güncelle ‘ butonuna tıklamak durumunda kalacaksınız.

Daha çok istek yapılmış olsa bile, ayırmanın sağındaki aşağı ok tuşuna tıklamak listenin altındaki ayırmayı tutacaktır.

Örneğin, kütüphanenizde evden çıkmayan kullanıcılarınız mevcuttur. Bu kullanıcılara kitapları bir seferde aylarca ödünç almaya izin verirsiniz. Evden çıkmayan kullanıcı yeni baskı bir kitabı alıyor ve onu aylarca kullanabiliyorsa, bu diğer kullanıcılar için adil olmaz. Bu yüzden, herkes okumak istediği kitabı okuyuncaya kadar evden çıkmayan kullanıcının ayırma isteği sırasının altında kalacaktır.

image557

Bir kullanıcı yaptığı ayırtmaların askıya alınmasını isterse ve SuspendHoldsIntranet sistem tercihini ‘İzin ver’ olarak ayarladıysanız, bu işlemi en sağda yer alan Askıya alma butonuna tıklayarak gerçekleştirebilirsiniz. Eğer kullanıcı size materyallerin askıya alınacağı tarihi belirtmiş ise, bu tarihi tarih kutusuna girip ‘Ayırtmaları güncelle’ butonuna basarak değişiklikleri kaydedebilirsiniz.

image558

Bir ayırmayı silmek ya da iptal etmek için ayırma satırının sağındaki kırmızı ‘X’ üzerine tıklayın. Birden çok ayırmayı silmek/iptal etmek için her satırın solundaki açılır menüden ‘sil’ seçeneğini seçip listenin en altındaki ‘Ayırma(ları) güncelle’ seçeneği üzerine tıklayabilirsiniz.

image559

Ayırmalar Alınıyor

Ayrılmış materyallerin iade alma işlemlerinde sistem, dolaşım kütüphanecisine materyalin ayrılmış olduğunu hatırlatarak ayırmanın idaresi için seçenekler sunacaktır.

Ayırma yapılmış bir materyali iade aldığınızda sistem sizden ya onay verip materyali aktarmanızı isteyecek

image560

ya da sadece ayırmaya onay vermenizi isteyecektir

image561

Onay butonuna tıklamak materyali kullanıcı için ayırtıldı olarak işaretleyecektir. Eğer materyalin aktarılması gerekiyorsa materyal aynı zamanda uygun birim için aktarımda olarak işaretlenir. ‘Yoksay’ butonunu tıklamak ayırtma işlemini sürdürecektir, ancak materyali başka bir kullanıcıya ödünç vermenize izin verecektir. Onayla ve yazdır butonunu tıklayınca ekrana kitabın içine koyabileceğiniz gerekli ayırtma ve/veya aktarım bilgilerini içeren için bir yazdırılabilir işlem fişi gelecektir.

Onaylandığında, ayırma kullanıcı kaydında ve ‘Ayırma’ sekmesinin altındaki ödünç verme ekranında gözükecektir.

image562

Buradan kullanıcının ayırtmalarını askıya almasını isterseniz bunu teker teker veya topluca yapabilirsiniz.

Materyal kaydı aynı zamanda materyalin ayrıldığını da gösterecektir.

image563

Bazı durumlarda kullanıcı başkasının (ya da evinde yaşayan birinin) ayırdığı materyali almaya gelebilir. Bu durumda materyali başkasına ödünç vereceğiniz zaman ayırmanın iptal edilmiş olduğundan emin olmak isteyebilirsiniz. Başkası için bekleyen bir materyalin ödünç vermeye çalıştığınızda bir uyarı mesajı alacaksınız.

image564

Burada, kullanıcıya materyal ödünç vermeyi ödünç verme bölümünden yapabilirsiniz ve buradan kullanıcının ayırmasını iptal edebilirsiniz.

Aktarımlar

Eğer birden çok şubeli bir kütüphane sisteminde çalışıyorsanız, materyalleri bir kütüphaneden diğerine transfer aracını kullanarak aktarabilirsiniz.

  • Gidiş yolu: Dolaşım > Aktarma

Bir materyali transfer etmek için

  • Dolaşım sayfasındaki ‘Transfer’ butonu üzerine tıklayın

    image565

    • Materyali transfer etmek istediğiniz kütüphaneyi girin
    • Aktarmak istediğiniz kitabın barkodunu tarayın ya da yazın
  • ‘Onayla’ya’ tıkla

    image566

  • Materyal şu an transit halinde olduğunu söyleyecektir.

    image567

  • Materyal diğer birime ulaştığında kütüphaneci bu materyalin artık nakil halinde olmadığını bildirmek için giriş yapmalıdır

  • Materyal yeni kütüphaneye kalıcı olarak taşınmayacak

    image568

    • Materyal aynı ‘Ana kütüphaneyi’ gösterir fakat şu anda materyalin nerde olduğunu belirtmek için ‘Mevcut konumu’na güncellemiştir.

Kütüphane Belirle

Personel istemcinizi ana kütüphanenizdeymiş gibi girin. Bu kütüphane personel istemcinin sağ üstünde gözükecektir.

image569

Bu tüm dolaşım işlemlerinin yer alacağı bir kütüphanedir. Eğer başka bir kütüphanede iseniz (veya seyyar kütüphanede / gezici kütüphanede iseniz) dağıtılan öğelere başlamadan önce kütüphanenizi kurmak isteyeceksiniz. Bu yapmanız için dağıtım sayfasındaki sağ üstte bulunan ‘Ayarla’ butonuna tıklayabilirsiniz.

image570

Değişikliklerinizi kaydettiğinizde, yeni kütüphaneniz sağ en üstte gözükecektir.

Hızlı Katalog Ekle

Bazen dolaşım kütüphanecilerinin ödünç vermek üzere oldukları materyal için sisteme hızlı bir şekilde kayıt eklemeleri gerekebilir. Bu işleme ‘Hızlı Katalog Ekle’ denir. Dolaşım kütüphanecilerinin Hızlı Katalog Ekle Aracına erişebilmeleri için `fast_cataloging <#fastaddpermissions>`izinlerine sahip olduklarına emin olunuz. Hızlı katalog ekle aracı üzerinden başlık eklemenin iki yolu vardır. Ödünç vermek üzere olduğunuz materyalin kataloğunuzda yer almadığını biliyorsanız Dolaşım modülüne gidip ‘Hızlı Kataloglama’ üzerine tıklayabilirsiniz.

image571

Kataloglama arayüzü kısa kataloglama kaydı ile açılacaktır:

image572

Kataloglama verilerinizi ekledikten sonra materyal verisini girmek isteyip istemediğiniz sorulacaktır. Ödünç vermeden önce materyallerin barkodu, koleksiyon kodu vb. girişlerini yapınız ve materyali kaydediniz.

Hızlı kataloglamanın diğer yolu ödünç verme ekranından yapılır. Ödünç verme esnasında Koha’nın bulamadığı barkotu girdiğinizde, Koha size materyali hızlı kataloglamayı kullanarak ekleyeceğinizi ve bu materyali ödünç vereceğinizi hatırlatacaktır.

image573

‘Hızlı Kataloglama’ya tıklamak, size başlık bilgilerini girebileceğiniz hızlı kataloglama formunu getirecektir.

image574

‘Kaydet’ üzerine tıkladıktan sonra, ödünç vermek istediğiniz barkodun basılmış olduğu materyal kaydına getirileceksiniz.

image575

‘Materyal Ekle’ butonuna tıkladıktan sonra, materyal otomatik olarak, başlangıçta ödünç vermek istediğiniz kullanıcıya ödünç verilecektir.

image576

Dolaşım Raporları

Çoğu rapor Raporlar modülünden bulunabilir, ancak daha yaygın dolaşım raporlarından bazıları Doğrudan Dolaşım modülünden edinilebilir.

  • Gidiş yolu: Dolaşım > Dolaşım raporları

Ayırma Sırası

Bu rapor, kütüphanenizdeki tüm ayırtılmış materyalleri listeleyecektir.

image577

Bu raporu oluşturmak için, Build Holds Queue cron job çalışıyor olması gerekmektedir. Bu cron job, kütüphane sisteminiz okuyucuların raf üzerinde ayırtma yapmalarına izin veriyorsa periyodik olarak çalışması gereken bir komut dizisidir. Bu komut dizisi, bir ayırtma isteğine hangi kütüphanenin cevap vereceğini belirler.

Davranışı StaticHoldsQueueWeight ve RandomizeHoldsQueueWeight sistem tercihleri tarafından kontrol edilir.

Tüm kütüphanelerinizin raf üzerinde ayırtma işleminde yer almasını istemiyorsanız, işlemde *yer alan* tüm katılımcı kütüphanelerin virgüllerle ayrılmış birim kodlarını girerek kütüphaneleri listelemeniz gerekir. ( örneğin, “MPL,CPL,SPL,BML” vb. ).

Ayırtma sırası varsayılan olarak, sistemin öncelikle ayırtma isteğinin halihazırda alınacağı kütüphanede mevcut olan materyalleri kullanarak gerçekleştireceği şekilde oluşturulacaktır. Bir ayırtma isteğini yerine getirecek materyal kütüphanede yoksa, build_holds__queue.pl bu sefer StaticHoldsQueueWeight içerisinde tanımlı kütüphanelerin listesini kullanacaktır. Eğer RandomizeHoldsQueueWeight devre dışı ise (varsayılan olarak devre dışıdır), komut dizini ayırtma isteklerini birimlerin StaticHoldsQueueWeight sistem tercihinde yer alma sırasına göre atayacaktır.

Örneğin, sisteminizin değişen boyutlarda (küçük, orta ve büyük) 3 kütüphanesi varsa ve siz ayırmaları daha küçük kütüphanelerden önce daha büyük kütüphanelere yüklemek istiyorsanız, Ayırma Kuyruğundaki Statik Tercihlerin “LRG,MED,SML” şeklinde gözükmesini isteyeceksiniz.

Ayırma yapma işlemleri yükünün kütüphane sisteminizin genelinde eşit olarak dağılmasını istiyorsanız, Ayırma Kuyruğu Rastgele Tercihlerini etkinleştiriniz. Bu sistem tercihi etkinleştirildiğinde, kütüphanelerdeki raflarda ayırma yapma isteği liste her defasında tekrar oluşturulduğunda rastgele hale getirilecektir.

StaticHoldsQueueWeight tercihlerini boş bırakmak ters etki yapmaktadır. Bu şekilde yapmak, build_holds_queue kodunun RandomizeHoldsQueueWeight Tercihlerini görmezden gelmesine, bu da kodun rastgele yerine alfabetik sıraya göre ayırtma yapmasına sebep olacaktır.

Ayırmadan çekilecekler

Bu rapor size kütüphanede işlenmesi için hazır olan mevcut ayırtılmış tüm materyalleri gösterecektir. Eğer materyaller birden çok kütüphanede mevcut görünüyorsa, materyalin mevcut olduğu tüm kütüphaneler, bir kütüphane ayırtmayı tetikleyinceye kadar işlenmeye hazır ifadesini görecektir.

If enabled, clicking the Mark item as lost button will mark item as lost and notify the requesting patron depending on the value of the CanMarkHoldsAwaitingPickupAsLost system preference.

image578

Sayfanın sol tarafındaki Geliştir kutusunu kullanarak gördüğünüz sonuçları sınırlayabilirsiniz:

image579

Ayırtanın alması için bekletilenler

Bu rapor kullanıcıların alması için bekleyen tüm ayrılan materyalleri gösterecektir.

image580

Normalde izin verilenden daha uzun bir süre için ayırtılanlar rafında durmasına izin verdiğiniz materyaller (ReservesMaxPickUpDelay`sistem tercihi esas alınarak) ‘Holds Over’ sekmesinde görünecektir , `cron job otomatik olarak sizin yerinize iptal edecek şekilde ayarlanmadıkça bu materyaller otomatik olarak iptal edilmeyecektir, ancak tüm ayırtma işlemlerini listenin en üstünde yer alan butonu kullanarak iptal edebilirsiniz.

image581

Ayırma oranları

Ayırma oranları koleksiyon gelişimine yardım eder. Bu raporu kullanarak kaç kullanıcının materyal ayırdığını ve daha fazla alıp almamanız gerektiğini görebileceksiniz. Varsayılanda ayırma başına 3 materyal verilecektir. Rapor bu kotayı karşılamak için kaç tane daha materyal satın alınması gerektiğini gösterecektir.

image582

Gelen aktarımlar

Bu rapor Koha’nın kütüphanenize transit olduğunu düşündüğü materyalleri listeleyecektir.

image583

Aktarımlarınız kütüphanenize geç geliyorsa, materyallerinizin ne kadar geç geldiğini belirten bir mesaj göreceksiniz.

image584

Önemli

Bir materyal TransfersMaxDaysWarning sistem tercihine girdiğiniz gün sayısı esas alınarak gecikmiş olarak kabul edilir.

Makale İstekleri

Öncelikle, SystemRequests için sistem tercihinizi etkinleştirin.

Kullanıcıların makale isteği yapmasını etkinleştir olarak ayarlayın.

Ardından, kullanıcılarınızın yalnızca kayıt, yalnızca materyal veya hem kayıt hem de materyal düzeyinde istekte bulunmalarına karar vermeniz gerekecektir.

Zorunlu alanlar için, kayıtlarınızın nasıl talep edildiğine bağlı olarak 3 farklı sistem tercihi belirleyebilirsiniz.

ArticleRequestsMandatoryFields: Kayıt düzeyi veya materyal seviyesi gerektiren kayıtlar için aşağıdaki alanları zorunlu kılar

ArticleRequestsMandatoryFieldsItem Yalnızca, yalnızca materyal düzeyi gerektiren kayıtlar için aşağıdaki alanları zorunlu kılar

ArticleRequestsMandatoryFieldsRecord Sadece kayıt düzeyi gerektiren kayıtlar için aşağıdaki alanları zorunlu kılar

Ardından dolaşımınıza ve ceza kuralları matrisinize girip isteklere izin vermek istediğiniz her kuralı seçmek isteyeceksiniz.

Kayıt seviyesinde, materyal seviyesinde, (Evet, her ikisi de demektir) ve hayır (hiç) olarak isteklerin yapılmasına izin verebilirsiniz.

Artık hem personel istemcisinde hem de OPAC’da istekte bulunabilirsiniz.

Makale talebi alındıktan sonra, personel, ana sayfanın alt kısmında, personel istemcisinde yeni istekler görecektir. (Etiketler, yorumlar ve modifikasyonlarla aynı yerde).

Oradan, personel işlemek için istekleri seçebilecektir.

İlk adım, bir personelin talebi işleme koyması, talebin işlem sekmesine taşınması ve talebin devam ettiği diğer personeli uyarmasıdır. İşlemler sütununda, açılır menüyü tıklayın ve işlem isteğini seçin. Bu, isteği işlem sekmesine taşır.

Ardından personel rafa gidip istenen makalenin bir kopyasını alacak.

Bu tamamlandıktan sonra, personel Makale istek fişini yazdırabilir (bu, bildirimlerde ve fişlerde özelleştirilebilir) ve makaleye zımbalayabilir veya klipsleyebilir. İşlemler sütununda, açılır menüyü seçebilir ve baskı fişini seçebilirsiniz.

Son olarak, personel, isteğin gönderilmeye hazır olduğunu bildiren istekte bulunan kullanıcıya bildirimi gönderecek olan açılır menüden tam makale isteğini seçecektir.

Bu, işlem isteğini işlem sekmesinden kaldırır.

Gecikmişler

Önemli

Geniş kullanıcı tabanlı kütüphaneler için, bu raporun çalışması önemli miktarda zaman alabilir.

Not

Büyük kütüphaneler raporu çalıştırmadan önce FilterBeforeOverdueReport sistem tercihini ‘Zorunlu’ olarak ayarlayarak filtrelemeyi seçebilirler.

Bu rapor kütüphanenizdeki gecikmiş tüm materyalleri listeleyecektir.

image585

Rapor, raporun solunda bulunan menu seçenekleri kullanılarak filtrelenebilir.

Not

‘Ödünç verilmiş tüm materyalleri göster’ onay kutusu temelde bunu bir gecikmeye kalanlar raporundan ödünç verilenler raporuna çevirir. İade tarihine bakılmaksızın ödünç verilmiş tüm başlıkları gösterecektir.

Cezaya kalan gecikmiş materyaller

Bu rapor kütüphanenizde cezası birikmiş her hangi bir gecikmeyi gösterecektir.

image586

Raporu sınırlandırmak istiyorsanız en üstte yer alan açılır menüyü kullanarak raporu biriminizde bulunan spesifik bir raf konumu ile sınırlandırabilirsiniz. Diğer birimlerdeki gecikme cezası işlemiş geciken materyalleri görebilmek için biriminizi değiştirin <set-library-label> ya da o birimin hesabından oturum açın.

Önemli

Gecikme cezası uygulamıyorsanız ve/veya fines cron job çalıştırmıyorsanız bu raporda hiç bir veri görmeyeceksiniz.

Beklemekte olan yerinde ödünç alımlar

Yerinde ödünç alma işlevlerini (OnSiteCheckouts) kullanıyorsanız, mevcut yerinde ödünç verilen tüm materyalleri görmek için bir raporunuz olacaktır.

image1260

Bu, iade tarihlerini (iade tarihi geçenler kırmızı renkle gösterilecek), materyali kimin aldığını, materyal bilgilerini ve materyalin hangi kütüphanede olduğunu listeleyecektir.

Bina içi kullanımı izleme

Bir çok kütüphane, materyallerinin bina için kullanımlarını izler.

Not

Bu, yerinde kullanımı izlemeden farklıdır. Bina içi kullanım, kullanıcıların kütüphane materyallerini ödünç alma zorunluluğu olmadan kütüphane içinde kullanmalarıdır. Yerinde kullanım ise materyallerin yerinde kullanılması için ödünç alınmasını gerektirir. Yerinde kullanım hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen OnSiteCheckouts tercihine göz atınız.

Ödünç alınmadan kütüphane içinde kullanılan materyallerin kullanımının izlenmesi Koha’da iki şekilde yapılabilir. Birincisi bir ya da daha fazla İstatistiksel Kullanıcı oluşturmaktır. Kütüphane içerisinde kullanılan materyalleri toplarken, bu materyalleri istatistiksel kullanıcınız üzerine ödünç vermek isteyeceksiniz:

image587

Sistem, materyali ‘ödünç verildi’ olarak işaretlemek yerine bina içinde kullanıldığını kayıt edecektir:

image588

Materyal kullanımı hakkında doğru istatistikler tutmak için kütüphane içerisinde kullanılan tüm materyaller için bu adımları yineleyin.

Materyallerin yerel kullanımı için ikinci yöntem RecordLocalUseOnReturn tercihini ‘Kaydet’ olarak ayarlamaktır, böylece ne zaman bir ödünç verilmemiş materyal iade aldığınızda ve üzerinde ayırma yoksa yerel kullanım olarak kaydedilecektir.

image589

Not

RecordLocalUseOnReturn sistem tercihini ‘Kaydet’ olarak ayarladıysanız, yine de istatistiksel kullanıcılarınızı yerel kullanımı kaydetmek için kullanabilirsiniz.

İşlemde /Kitap Arabası Konumlarında

Koha, Kütüphane genelinde işlem merkezi ve/veya kitap arabaları gibi geçici konumların kullanımına izin verir. Bu özelliğin çalışması için öncelikle PROC (İşlem Merkezi) ve CART (Kitap Arabası) için LOC kategorisi içindeki yetkili değerleri ayarlamış olmalısınız.

image590

Ardından PROC için NewItemsDefaultLocation sistem tercihini ayarlamalısınız. Bu işlem, yeni materyallerin varsayılan konumlarını İşlem Merkezi olarak ayarlayacaktır.

Materyal oluştururken arzu ettiğiniz nihai raf konumunu girin ve Koha geçici olarak bunu PROC olarak değiştirecektir. InProcessingToShelvingCart “Taşıma” olarak ayarlı ise, konumu PROC olarak görünen bir materyal ödünç verildiğinde materyali otomatik olarak kalıcı konumunu kullanmak üzere güncelleyecektir. :ref:`InProcessingToShelvingCart ` sistem tercihi “Taşı” olarak ayarlı ise bu sefer materyal ödünç verildiğinde konumu PROC’tan CART olarak değiştirilecektir.

Materyallerin yerlerinin CART konumundan kalıcı raf konumlarına devredilmesi için belirli aralıklarla çalışmak üzere bir cron job ayarlanır. (Örneğin, saatlik bir cron girişi cart_to_shelf.pl –hours 3. Burada –hours, bir materyalin kalıcı raf konumuna devredilmeden önce cart konumunda kalması gereken süredir.)

  • Not

    Eğer ReturnToShelvingCart sistem tercihi “Taşı” olarak ayarlanmışsa, yeni iade alınmış materyaller otomatik olarak raf arabasına konulacak ve aynı komut dizisinin çalıştırılması kapsamına alınacaktır.

  • Önemli

    Ayırma işlemi onaylanmış materyallerin iadesinde, materyaller raf sepetine gitmeyecektir. Eğer raf sepetindeki materyaller ödünç verilirse, sepet konumu silinecektir.

Self checkout

Koha comes with a very basic self checkout module. To enable this module you need to set the WebBasedSelfCheck system preference to ‘Enable.’ To use this module you have to log in as a staff member with self_check permissions.

Not

özellikle bu eylem için bir personel kullanıcı oluşturun, böylece gerçek bir kütüphanecinin gün boyu bilgisayarda oturum açmış olmasına gerek kalmaz

There is no link to the Self checkout module, but a simple addition to the IntranetUserJS system preference can add one.

$(document).ready(function(){ $("#login
      #submit").parent().after("<p><a
      href=\"http://YOUR_KOHA_OPAC_URL/cgi-bin/koha/sco/sco-main.pl\"
      target=\"_blank\">Self-Checkout</a></p>"); });

**Important**

The code above has line breaks added to make it more readable,
please be sure to enter the above as one line in when putting it in
the system preference.

Bağlantı daha sonra oturum açma sayfasının en altında görünecektir:

image591

You can also access this module by going to: http://YOUR_KOHA_OPAC_URL/cgi-bin/koha/sco/sco-main.pl

When on the self checkout page depending on your value in the SelfCheckoutByLogin system preference you will be asked to enter you cardnumber

image592

or your username and password

image593

Otomatik ödünç alma modülüne bir kez bağlantı kurduğunuzda ödünç aldığınız materyalleri taramanız istenecektir

image594

Taradığınız materyaller barkod kutusunun altında görünecektir

image595

Materyalleri taramayı bitirdikten sonra ‘Sonlandır’ butonuna tıklamanız önemlidir. Böylelikle bir işlem fişi yazdırmanız ve otomatik ödünç alma modülünden çıkış yapmanız istenecektir.

image596

Materyalleri ödünç vermeye çalışırken ekrana hata mesajlarının geldiği ve kullanıcıyı bir kütüphaneciye yönlendirdiği bazı durumlar meydana gelecektir. Dolaşım fonksiyonlarını geçersiz kılmış olsanız bile bu durum gerçekleşecektir. Bir dolaşım bloğunu yalnızca bir kütüphaneci geçersiz kılabilir ve bu nedenle bu gibi durumlarda kullanıcıların yardım almak için bir kütüphaneci ile görüşmeleri gerekmektedir.

image597

Self check-in

In order to use the self check-in module, you must first set the :ref: SelfCheckInModule <selfscheckinmodule-label> system preference to ‘Enable’.

Then, you will have to create a patron with the self_checkin_module permission.

Not

Create a staff patron specifically for this action so that you don’t leave a real staff client logged into a computer all day. You can give this patron only the aforementionned permission so it cannot be used for anything else.

Once this is done, you can head over to the self check-in page: http://YOUR_KOHA_OPAC_URL/cgi-bin/koha/sci/sci-main.pl

Log in with your staff patron with self check-in permissions

Once the computer or kiosk is set and the self check-in user logged in, patrons will be able to check-in their items themselves.

image1331

The patron will either scan the item’s barcode, if the computer is attached to a barcode scanner, or type in their item’s barcode in the box and click ‘Add’ or press enter.

Not

Most barcode scanners will automatically hit return after scanning.

Once they have scanned or entered all their items’ barcodes, they can click on the ‘Check-in’ button to return all the items at once.

Önemli

If the patron doesn’t click the ‘Check-in’ button, the items will not be returned and will stay in their account.

Önemli

The self check-in module will not warn user if the item is late, if they have fines, if the item is on hold for someone else, or if they have messages in their account.

image1332

They can then click ‘Finish’ to return to the main self check-in page.

image1333

Not

If the patron doesn’t click ‘Finish’, the screen will refresh after the timeout period specified in the SelfCheckInTimeout system preference.

Not

Even if the patron doesn’t click ‘Finish’ the item will still be checked in from their account.

You can cutomize the look of your self check-in screens by using the SelfCheckInUserCSS system preference or the SelfCheckInUserJS system preference.

You can add content, like instructions on how to use the self check-in system for example, by using the SelfCheckInMainUserBlock system preference.

Statistics about the transactions made through the self check-in module are logged into the action_logs table in the Koha database. You can therefore build a custom report to get the statistics you need.

Çevrimdışı Dolaşım Araçları

Koha, üç araçtan birini kullanarak çevrimdışı olarak dolaşım eylemlerine devam etmenizi sağlar.

Koha’da Çevrimdışı Dolaşım

AllowOfflineCirculation tercihi ‘Etkinleştir’ olarak ayarlı ise kütüphane personeli sistem çevrim dışı olduğu zaman Koha ile dolaşım eylemleri gerçekleştirmeye devam edebilirler. Çevrim içi olduğunuz zaman http://your-koha-staff-client-url/cgi-bin/koha/circ/offline.pl sayfasına en az bir kez gidip bu sayfayı sık kullanılanlara eklemelisiniz. Bu, çevrim dışı olduğunuz zaman gideceğiniz sayfadır.

Önemli

Çevrimdışı arayüzü, tarayıcı ve kullanıcı ayarına bağlı olarak domain başına 2.5MB veya 5MB ile sınırlı HTML localStorage kullanır. Bu, daha büyük sistemlerin verilerini senkronize etmelerinin mümkün olmayacağı ve bu nedenle çevrimdışı dolaşım için ya Firefox ya da Windows uygulaması kullanmalarının önerileceği anlamına gelir.

Kurulum

Sistemin ilk defa çevrim dışı olmasından önce, Dolaşıma gidin ve buradan ‘Dahili çevrimdışı dolaşım arayüzü’ opsiyonunu seçin.

image598

Ve ekranın sağında bulunan ‘Senkronize et’ bağlantısını tıklayarak her dolaşım bilgisayarında verilerinizi eşitleyebilirsiniz.

image599

Önemli

Çevrimdışı arayüzü, tarayıcı ve kullanıcı ayarına bağlı olarak domain başına 2.5MB veya 5MB ile sınırlı HTML localStorage kullanır. Bu, daha büyük sistemlerin verilerini senkronize etmelerinin mümkün olmayacağı ve bu nedenle çevrimdışı dolaşım için ya Firefox ya da Windows uygulaması kullanmalarının önerileceği anlamına gelir.

Bu, kullanıcıların ve dolaşım verinizin yerel bir kopyasını indirmenize olanak sağlar. Verilerinizi eşitlemek için sayfanın en üstündeki ‘kayıtları indir’ bağlantısını tıklayın.

image600

Veriniz indirildikten sonra her veri kümesinin sağ tarafında, verilerinizin en son senkronize edildiği tarihleri göreceksiniz.

image1261

Bu işlemin, herhangi beklenmedik bağlantı kayıplarına hazırlanmak için düzenli olarak yapılması gerekir.

Dolaşımda yer alan

Sisteminiz çevrimdışı olduğunda Koha Çevrimdışı Dolaşım Sayfasını ziyaret edin (http://your-koha-staff-client-url/cgi-bin/koha/circ/offline.pl) ve çevrimdışı eylemleri gerçekleştirmek için ‘Ödünç ver’ ya da ‘İade al’ seçenekleri üzerine tıklayın.

Ödünç verme, ‘Ödünç verme’ ekranının üstündeki barkod veya isme göre kullanıcı araması ile yapılır. Bir kullanıcı seçtikten sonra, eş zamanlı olarak para cezası ve ödünç verme işlemleri de dahil olarak kullanıcı bilgisi karşınıza gelecektir.

image601

Ödünç vermek istediğiniz materyalin barkodunu tarayıcıya okutun ve bir iade tarihi girin. Bir iade tarihi girmezseniz Koha tarih girmeniz için sizi uyaracaktır.

image602

Materyal ödünç verildiğinde, kullanıcı bilgisinin altında görülebilecektir.

image603

Koha Çevrimdışı Yükleme

Sistem yeniden çevrimiçi olduktan sonra Çevrimdışı Dolaşım Modülü Eşitle sayfasını ziyaret edin ve “Hareketleri karşıya yükle” seçeneğini tıklayın

image604

Dosyaların karşıya yüklenmesi tamamlandıktan sonra ‘Askıda olan çevrim dışı dolaşım eylemlerini gör’ üzerine tıklayabilirsiniz.

image605

‘Bekleyen çevrimdışı dolaşım eylemleri görüntüle’ seçeneğine tıkladıktan sonra karşınıza *.koc dosyanızda Koha için yüklediğiniz tüm eylemlerin bir özeti gelecektir.

image606

  • Tüm dolaşım bilgisayarlarından günlüklerin hepsi yüklendiğinde onların hepsini onaylayabilecek ya da sadece Koha’da yapmak istediğiniz işlemi seçebileceksiniz.
  • Süreç butonuna tıklayın ve Koha depolanan her işlemi tek tek kaydedecektir. Her bir işlem için, durum şu şekilde değişecektir:
    • “Başarılı” işlem doğru işlendi ise
    • “Kullanıcı bulunamadı.” kullanıcı kart numarası yanlış olduğunda
    • “Materyal bulunamadı.” Materyal barkodu yanlış ise
    • “Materyal ödünç alınmamış.” eğer kullanılabilir bir materyali iade ettiyseniz

Bittiğinde tüm işlemlerinizin özeti elinizde olacak

image607

Firefox Eklentisi

Firefox tarayıcınıza eklenti olarak ekleyebileceğiniz çevrimdışı bir dolaşım aracı var. Bunu yapmak için, https://addons.mozilla.org/en/firefox/addon/koct/ sayfasına gidin ve “şimdi yükle” düğmesini tıklayın. Yüklemeyi onaylamanız gerekebilir, sadece “şimdi yükle” üzerine tıklayın ve yüklemeyi tamamlamak için Firefox’u yeniden başlatın.

Eklentileri yükledikten ve Firefox tarayıcınızı yeniden başlattıktan sonra, Firefox tarayıcısının sağ alt köşesindeki indirme çubuğunda Koha logosunu göreceksiniz.

image608

Logo üzerine tıkladığınızda, araç kendi penceresi içinde açılacak.

image609

Eklenti dört sekmeden oluşur:

  • Ödünç Verme Sekmesi materyalleri ödünç verdiğiniz yerdir

  • İade Alma Sekmesi materyalleri iade aldığınız yerdir

  • Sistem Günlüğü sekmesi çevrimdışı modda iken yapılan her işlemin kaydını tutar

    • Sistem günlüğü siz içeriğini silene kadar bilgileri saklar. Eklentiyi her açtığınızda sistem günlüğü içerisinde veri içeriyorsa sizi uyaracaktır

      image610

      Günlüğü temizlemek istiyorsanız, ‘Tamam’ düğmesine basmadan önce ‘Satırları silmek istiyorum’ kutusunu işaretleyin. Aksi takdirde ‘TAMAM’ butonuna tıklamak materyalleri sistem günlüğünün içinde tutacak ve araç ile çalışmaya devam etmenizi sağlayacaktır.

  • Param sekmesi eklenti kurulumu içindir

Bundan sonra ilk yapmak isteyeceğiniz şey eklentiyi kurmaktır. Eklentiyi kurmak için Param sekmesine gidin

image611

Sunulan 4 soruyu yanıtlayın:

  • Sunucu = kütüphaneci arayüzü URL’si

  • Birim Kodu = bulunduğunuz birimin kodu

  • Kullanıcı adı = personel hesabınıza giriş

  • Parola = personel hesabınızın parolası

    Önemli

    Ayarları kaydetmek için, eklenti penceresini kapatıp, eklenti çubuğundaki Koha logosuna tıklayarak yeniden açmalısınız.

    Not

    Çevrimdışı dolaşıma tahsis edilmiş bir personel hesabı oluşturabilirsiniz. Böylece dolaşım masasında hangi personel olursa olsun aynı hesaptan oturum açabilir. Bu doğrultuda, zaten dolaşımda yer alan bir grup oturumunu da kullanabilirsiniz.

Her şeyi kurduktan sonra materyallerin ödünç ve iade işlemlerine başlayabilirsiniz.

Ödünç veriliyor:

image612

  • Ödünç Verme Sekmesine gidin
  • Kullanıcı barkodunu okutun
  • Materyal barkodunu okutun
  • ‘Kaydet’e tıklayın

İade alınıyor:

image613

  • İade Alma Sekmesine gidin
  • Materyal barkodunu okutun
  • Kaydet’i tıklatın

Bir materyal ödünç verdiğiniz ya da iade aldığınız her seferinde yerel eklenti veri tabanında yeni bir işlem kaydedilir ve eklentinin en altında çevrimdışı dolaşım esnasında kaç tane işlem yapıldığını görebilirsiniz. Örneğin, “10 Satır(lar) Eklendi”10 işlem yapıldı anlamına gelmektedir.

image614

Daha sonra, her hareketin bir genel bakışını gözden geçirmek isterseniz sistem günlüğü sekmesine gidin. Bu sekme eklenti veritabanındaki hareketleri gösterecektir

image615

Not

Çevrimdışı olduğunuz ve işlem hareketlerini Koha’ya işlemediğiniz sürece durum “Yerel” olacaktır.

Internet bağlantınız geri geldiğinde bu işlem hareketlerini Koha’ya almak isteyeceksiniz. Bu işlem hareketlerini işlemeden önce bir kaç problemin bilincinde olmalısınız.

Bu eklentiyi kullanırkan Koha veri tabanına bağlı olmadığınız için ayırtmalar ek işleme gerek duyacaktır. Çevrimdışı olarak iade aldığınız bir materyal ayırtılmışsa, ayırtma işlemi materyal üzerinde sürdürülür. İade alma esnasında karşınıza gelen her ayırtma işlemine onay veremeyeceğiniz için ayırtma işlemleri materyallerin üzerinde devam eder ve daha sonra ele alınması gerekecektir. Yalnızca bir kaç materyal iade aldıysanız, hepsinin bir kaydını tutabilirsiniz. Bir çok materyal iade aldıysanız, hangi ayırtılan materyallerin yanlışlıkla rafa gönderildiğini görmek için Ayırtılanlar Sırasını bir kez yeniledikten sonra kullanabilirsiniz.

Benzer şekilde, bir kullanıcı kartının süresi dolarsa, çevrim dışı dolaşım aracının bundan bilgisi olmayacaktır, böylece normalde engellenecek olan kullanıcı hesabına bakılmaksızın ödünç verme işlemi kaydedilecektir.

Bu veriyi Koha’ya eklemek için iki seçeneğiniz var

  • Koha’ya Gönder

    • Aynı zamanda birden daha fazla bilgisayarda ödünç/iade yaptıysanız, yaptığınız her işlemi tutarlı bir şekilde işlemek isteyeceksiniz. Örneğin bir kullanıcı bir kitabı bir bilgisayardan ödünç aldı ve aynı kitabı başka bir bilgisayarda iade etti diyelim. Tutarlı olmak için önce ödünç verme işlemini kaydetmeli ve daha sonra iade alma işlemini kaydetmelisiniz. Bunun tam tersini yapmayın! Bunu yapmak için tek bir yerde her işlemi gruplandırmanız, hepsini sıralamanız ve daha sonra her şeyi işlemeniz gerekir. Bu yüzden çalıştığınız her/eklenti bilgisayar istasyonundan “Koha’ya Gönder” seçeneğini kullanmalısınız. Bu şekilde, sistem günlüğü Koha’ya gidecek ve Çevrimdışı Dolaşım Sayfasından erişilebilecektir.

      image616

    • Gidiş yolu: Dolaşım > Askıya alınmış çevrimdışı dolaşım eylemleri

      image617

    • Tüm dolaşım bilgisayarlarından günlüklerin hepsi yüklendiğinde onların hepsini onaylayabilecek ya da sadece Koha’da yapmak istediğiniz işlemi seçebileceksiniz.

    • Süreç butonuna tıklayın ve Koha depolanan her işlemi tek tek kaydedecektir. Her bir işlem için, durum şu şekilde değişecektir:

      • “Başarılı” işlem doğru işlendi ise
      • “Kullanıcı bulunamadı.” kullanıcı kart numarası yanlış olduğunda
      • “Materyal bulunamadı.” Materyal barkodu yanlış ise
      • “Materyal ödünç alınmamış.” eğer kullanılabilir bir materyali iade ettiyseniz
    • Bittiğinde tüm işlemlerinizin özeti elinizde olacak

      image618

  • Doğrudan uygulayınız

    • Tüm dolaşım işlemleri eylemlerini tek bir bilgisayar üzerinden gerçekleştirdiyseniz zaten her şey sistematik olarak düzenlenmiş olacaktır, böylece “doğrudan Uygula” seçeneğini seçebilirsiniz

    • İşlemlerin uygulandığını size bildirmek için durum sütunları güncellenecektir

      • “Başarılı” işlem doğru işlendi ise
      • “Kullanıcı bulunamadı.” kullanıcı kart numarası yanlış olduğunda
      • “Materyal bulunamadı.” Materyal barkodu yanlış ise
      • “Materyal ödünç alınmamış.” eğer kullanılabilir bir materyali iade ettiyseniz
    • İşiniz bitince Sistem günlüğü sekmesindeki tüm materyalleri gözden geçirebilirsiniz

      image619

İşiniz bittiğinde Temizle üzerine tıklayarak sistem günlüğünü silebilirsiniz. Eğer silmezseniz, Çevrimdışı Dolaşım Aracını bir sonraki açışınızda uyarılacaksınız.

image620

Windows İçin Çevrimdışı Dolaşım Aracı

Çevrimdışı dolaşım uygulaması şu adresten indirilebilir: https://github.com/bywatersolutions/koha-offline-circulation/releases

Windows aracına yüklenmesi için bir borrowers.db dosyası oluşturmak için cronjob <generate-patron-file-for-offline-circulation-label> aracılığı ile :ref:`dosya oluşturucu çalıştırmanız gerekecektir.

Çevrimdışı Dolaşım Dosyası Karşıya Yükle

Windows için çevrimdışı dolaşım aracı sisteminiz geri geldiğinde Koha’ya yükleyebileceğiniz bir KOC dosyası oluşturacaktır.

Dolaşım menüsündeki , ‘Çevrimdışı dolaşım dosyasına (.koc)’ tıklayınız

image621

*.koc dosyası için bilgisayarınıza göz atın

image622

Dosya yüklendiğinde, dosyayı işleyin üzerine tıklayın

image623

Bu tamamlandığında diğer bir dosyayı karşıya yükleyebilir ya da askıda olan çevrimdışı dolaşım eylemlerini uygulayabilirsiniz.

image624

‘Bekleyen çevrimdışı dolaşım eylemleri görüntüle’ seçeneğine tıkladıktan sonra karşınıza *.koc dosyanızda Koha için yüklediğiniz tüm eylemlerin bir özeti gelecektir.

image625

  • Tüm dolaşım bilgisayarlarından günlüklerin hepsi yüklendiğinde onların hepsini onaylayabilecek ya da sadece Koha’da yapmak istediğiniz işlemi seçebileceksiniz.
  • Süreç butonuna tıklayın ve Koha depolanan her işlemi tek tek kaydedecektir. Her bir işlem için, durum şu şekilde değişecektir:
    • “Başarılı” işlem doğru işlendi ise
    • “Kullanıcı bulunamadı.” kullanıcı kart numarası yanlış olduğunda
    • “Materyal bulunamadı.” Materyal barkodu yanlış ise
    • “Materyal ödünç alınmamış.” eğer kullanılabilir bir materyali iade ettiyseniz

Bittiğinde tüm işlemlerinizin özeti elinizde olacak

image626