Aranıyor

Gelişmiş Arama Örnekleri

Geri dönen materyalleri sınırlamak için anahtar kelime arama kutusu içinde aşağıdaki önekler arama terimlerine eklenebilir

  • ti: başlık arama
    • ör. ti:hamlet
  • su: konu arama
    • ör. su:aşçılık
  • pb: yayıncı arama
    • ör. pb:penguin
  • au: yazar arama
    • ör. au:rowling
  • su-geo: coğrafi konular
    • ör. su-geo:galler ve kw:açıklama ve kw:seyahat
  • bc: barkod
    • ex. bc:502326000912
  • lex: lexile
    • levels lex:510

Arama Kılavuzu

Bu kısa kılavuzda, giriş niteliğinde bir arama yapma rehberi yanı sıra bir MARC21 veri tabanının nasıl oluşturulduğunun bir örneğini gösteren bir grafik açıklayacağız. Bu belgede açıklanan dizinleme alanları bibliyografik verilere ilgilidir ve otorite veri tabanı dizinlemelerinden bahsetmez.

Dizin Oluşturma ve Arama Açıklaması

Koha’nın veritabanları Zebra açık-kaynak yazılımı tarafından dizinlenmektedir. Belgelere genel bakış Zebrayı şu şekilde açıklar:

“…Zebra, yüksek performanslı, genel amaçlı yapılandırılmış metin dizin oluşturma ve bulup getirme motorudur. Kayıtları çeşitli giriş biçimlerinde okur (örn. e-posta, XML, MARC) ve bunlara Boolean arama ifadeleri ve alakalı sırada serbest metin sorgularının güçlü bir kombinasyonu yoluyla erişim sağlar.

Zebra supports large databases (tens of millions of records, tens of gigabytes of data). It allows safe, incremental database updates on live systems. Because Zebra supports the industry-standard information retrieval protocol, Z39.50, you can search Zebra databases using an enormous variety of programs and toolkits, both commercial and free, which understands this protocol…” Zebra - User’s Guide and Reference, p. 1, http://www.indexdata.dk/zebra/doc/zebra.pdf

Bu kısa kılavuzda, giriş niteliğinde bir arama yapma rehberi yanı sıra bir MARC21 veri tabanının nasıl oluşturulduğunun bir örneğini gösteren bir grafik açıklayacağız. Bu belgede açıklanan dizinleme alanları bibliyografik verilere ilgilidir ve otorite veri tabanı dizinlemelerinden bahsetmez.

Not

Bu belgede açıklanan dizin oluşturma South Eastern Üniversitesi tarafından kullanılmıştır. Yerel dizinlemeniz farklılık gösterebilir.

Dizin Oluşturma Yapılandırması

Dizin oluşturma sırasında Koha’nın kullandığı üç yapılandırma dosyası vardır.

The first configuration file (etc/zebradb/biblios/etc/bib1.att) contains the Z39.50 bib-1 attribute list, plus the Koha local use attributes for Biblio Indexes, Items Index, and Fixed Fields and other special indexes. The Z39.50 Bib-1 profile is made up of several different types of attributes: Use, Relation, Position, Structure, Truncation, and Completeness. The bib-1 ‘Use’ attribute is represented on the chart; the other attributes are used primarily when doing searches. While there are over 150+ use attributes that could be used to define your indexing set, it’s unlikely that you will choose to use them all. The attributes you elect to use are those that become the indexing rules for your database. The other five attribute sets define the various ways that a search can be further defined, and will not specifically be addressed in this document. For a complete list of the standard Bib-1 attributes, go to http://www.loc.gov/z3950/agency/defns/bib1.html.

The second file is etc/zebradb/marc_defs/[marc21|unimarc]/biblios/record.abs if you use grs1 indexing [the default until 3.16] or etc/zebradb/marc_defs/[marc21|unimarc]/biblios/biblio-koha-indexdefs.xml if you use dom indexing [the default from 3.18]. Either files contains the abstract syntax which maps the MARC21 tags to the set of Use Attributes you choose to use. To be more precise the xml file to be activate needs to be transform into biblio-zebra-indexdefs.xsl, read the head of biblio-zebra-indexdefs.xsl to know more about this topic. The rules established in this file provides a passable Bath level 0 and 1 service, which includes author, title, subject, keyword and exact services such as standard identifiers (LCCN, ISBN, ISSN, etc.)

Üçüncü dosya (etc/zebradb/ccl.properties) Common Command Language (CCL) (Ortak Komut Dili) alan eşleştirmeleridir. Bu dosya bib-1 öznitelik kümesi dosyasını ve abstract dosyasını birleştirir ve genellikle dizin adları olarak bilinen niteleyicileri ekler. Bu veri tabanı için niteleyiciler, veya dizinler şunlardır: pn, cpn, cfn, ti, se, ut, nb, ns, sn, lcn, callnum, su, su-to, su-geo, su-ut, yr,pubdate, acqdate, ln, pl, ab, nt, rtype, mc-rtype, mus, au, su-na, kw, pb, ctype, ve an.

The Koha Indexing Chart summarizes the contents of all three of these files in a more readable format. The first two columns labeled Z39.50 attribute and Z39.50 name matches the Z39.50 bib-1 attributes file. The third column labeled MARC tags indexed is where you find which MARC tags are mapped to an attribute. The fourth column labeled Qualifiers identifies the search abbreviations used in the internal CCL query. The following description provides a definition for the word ‘qualifiers’.

Qualifiers are used to direct the search to a particular searchable index, such as title (ti) and author indexes (au). The CCL standard itself doesn’t specify a particular set of qualifiers, but it does suggest a few shorthand notations. You can customize the CCL parser to support a particular set of qualifiers to reflect the current target profile. Traditionally, a qualifier would map to a particular use-attribute within the BIB-1attribute set. It is also possible to set other attributes, such as the structure attribute.

Dizinlenmiş MARC tag’leri sütununda, belirli anlamlara gelen bazı yazım biçimleri kullanılmıştır. Bunlar:

  • Üç basamaklı bir tag (100), tag içindeki tüm alt alanların bir arama sorgusunda kullanılabileceği anlamına gelir. Yani, yazar adı olarak aramaya ‘Jackson’ girerseniz, Jackson’un ilk ad ya da soyadı olabileceği kayıtlar arama sonucunda getirilecektir.
  • ‘$’ işaretinin sonuna bir harf geldiği üç basamaklı bir tag (600$a), arama sorgusunun yalnızca ‘a’ alt alanını arayacağı anlamına gelir.
  • Yanına bir ‘:’ işareti ve harf gelen üç basamaklı bir tag (240:w), bir arama sorgusunun daha fazla nitelikli olabileceği anlamına gelir. ‘:’ işaretini izleyen harf aramanın nasıl yapılacağını tanımlar. Kullanıldığını en fazla göreceğiniz değerler ‘w’ (word), ‘p’ (phrase), ‘s’ (sort), ve ‘n’ (numeric) değerleridir.

Bu tabloda listelenen MARC tag’leri, alt alanlar ve/veya sabit alan elemanlarının içeriğinin tümü dizinlenmiştir. Her nitelik satırının belirli bir niteleyici (index)-LC card number ile eşleştirilmediğini göreceksiniz, satır 9 buna bir örnektir. Bununla birlikte, dizinlenmiş her kelime (önüne boşluk gelen bir karakter dizilimi) bir anahtar kelime kullanılarak aranabilir. Bu yüzden belirli bir LC card number dizini mevcut olmasa da, 010 tag’i LC-card-number özniteliğine atandığı için yine de LCCN’a göre arama yapabilirsiniz. Bunu doğrulamak için, kalıcı arama kutusuna 72180055 girin. Karşınıza Isaac Asimov’un “The gods themselves’ kitabı gelmelidir.

Sabit alan elemanları indeksleme örnekleri Öznitelik 8822 ve 8703 arasındaki grafikte görülebilmektedir. Bu öznitelikler, en yaygın olarak sınırlandırmak için kullanılmaktadır. Sabit alan öznitelikleri şu anda BK kodlarını temsil etmektedir. Diğer biçim kodları da, gerekli olduğu takdirde, tanımlanabilirler.

Basit Arama

Kütüphane personeli ve kütüphane kullanıcılarının en sık görecekleri arama kutusu, sayfanın en üst kısmındaki kalıcı arama kutusudur. Koha, aramaları anahtar kelime aramaları olarak değerlendirecektir.

image1037

Bir aramayı başlatmak için, arama kutusuna bir kelime veya birden fazla kelime girin. Tek bir kelime girildiğinde, bir anahtar kelime araması yapılır. Forma bir kelime yazıp bulunan sonuç sayısını not ederek bunu kontrol edebilirsiniz. Sonra küçük bir değişiklik ile aramayı tekrarlayın. Arama kelimesinin önüne aynı arama terimi tarafından izlenecek şekilde ‘kw=’ yazın. Sonuçlar aynı olacaktır.

Arama kutusunda birden fazla kelime varsa, Koha yine bir anahtar kelime araması gerçekleştirecektir, ancak biraz farklı bir şekilde. Her kelimenin kendisi üzerinde arama yapılır, sonra Boolean bağlayıcı ‘ve’, aramanızı eşleşen kayıtlardaki tüm kelimeleri içeren materyaller için daraltır.

Kütüphanelerin mashup’ları nasıl kullandığı hakkında materyal bulmak istediğinizi varsayalım. Ana kelimeleri seçeceksiniz ve bunları kalıcı arama kutusu içine gireceksiniz.

image1038

Bu aramanın karşılığı şudur:

image1039

Sözcük sırası sonuç alınmasını etkilemez, bu nedenle aramayı “mashups library” olarak da girebilirsiniz. Bu aramanın karşılığı sonuçlardır

image1040

Aşağıdaki örnekte gösterildiği gibi arama kutusunda çok fazla kelime yer alması çok az eşleşme bulunmasına neden olacaktır:

image1041

Advanced Searching

Genel bir arama ile en uygun materyali bulamadığınızda, kalıcı araç çubuğundaki Ara seçeneğini tıklayarak Gelişmiş Arama sayfasına gidebilirsiniz.

image1042

Gelişmiş arama sayfası arama sonuçlarını sınırlamak için birçok yol sunar. AND, OR ve NOT Boolean operatörlerini kullanarak arama yapabilirsiniz; materyal türüne göre sınırlama; yıl ve dile göre sınırlama; alt türler ve hedef kitleye göre sınırlama, içerik, biçim, ya da ilave içeri türleri; konum ve kullanılabilirliğe göre sınırlama yapabilirsiniz.

The first limiting section on the Advanced Search page provides a quick and simple way to use the Boolean operators in your search. Note that this display depends on a system preference setting. This option can be found on the Administration > System Preferences > Searching page. The option called expandedSearchOption must be set to ‘show’ to see the following display.

image1043

Bu bölümde ilk kutudaki ok üzerine tıklayarak birçok dizin arasında seçim yapabilirsiniz. Devamındaki boş kutu ilk arama terim ya da terimlerinizi girdiğiniz yerdir. İkinci satırda, bu aramada kullanmak istediğiniz mantık işlecini seçebilirsiniz. Seçenekleriniz ‘and’, ‘or’ ve ‘not’ seçenekleridir. Sonra, ikinci arama terim ya da terimleri ardından aramak istediğiniz dizini seçeceksiniz. Eğer aramaya dahil etmek istediğiniz daha fazla kavram varsa, aramanız için başka bir satır eklemek için [+] işaretine tıklayabilirsiniz.

Örnek bir arama, arama sonuçları ile birlikte yanda gösterilmektedir:

image1044

image1045

Bir aramayı genişletmek ya da daraltmak için mantık işleci kullandığınız zaman, her işlecin eylemini hatırlayın. ‘and’ (ve) işleci, arama sonuçlarını daraltır, çünkü arama işlemi tüm arama terimlerini içeren kayıtları getirecektir. ‘or’ (veya) işleci ise arama sonuçlarını genişletir, çünkü arama işlemi arama terimlerinin tümünün geçtiği durumlarda arama yapacaktır. ‘not’ (değil) işleci, işleci izleyen terimi içeren kayıtları atlayacaktır.

Note: If you leave this expandedSearchOption set to ‘don’t show’, this is the display you will see:

image1046

The Advanced Search page then shows the multiple kinds of limits that can be applied to your search results. Either check a box or select from the drop down menus to narrow your search. You will type the year, year range, or a ‘greater than (>)’ or ‘less than (<)’ year.

image1047

Son olarak, sonuçların nasıl sıralanacağını seçebilirsiniz. Önceden tanımlanmış sıralama seçenekleri, Gelişmiş Arama ekranının son bölümünde bulunmaktadır.

image1048

The default sort is by relevance, although you can choose to sort by author, by title, by call number, by dates, or by popularity (which uses the information on total issues found in the items table). If you would prefer a different default sort, you can set defaultSortField to one of the other choices in Administration > System Preferences > Searching.

Item Searching

Belirli materyalleri arıyorsanız bu materyalleri bulmak için personel istemcideki materyal arama motorunu kullanabilirsiniz.

  • Get there: Search > Go to item search

At the top of the advanced search page in the staff client you will see a link to ‘Go to item search’

image1313

Clicking that link will open up a item specific search engine.

image1314

Using the search form that is presented you can find a list of specific items that can be output to the screen or to a CSV file. If your results are printed to the screen you will have the option to narrow your search further using filters at the top.

image1315

Ortak Komut Dili Araması

Koha iç arama protokolü olarak Common Command Language (Ortak Komut Dili) (CCL) (ISO 8777) kullanır. Grafik arayüzünde başlatılan aramalar da bu protokolü kullanır, bununla birlikte arama yapan kullanıcılar hangi dizinlerin, operatörlerin ve sınırlayıcıların mevcut olduğunu ve kendilerinin arama yapması için kullanıldığı bilmezler. Daha kesin sonuç gruplarına ulaşmak istenildiğinde ve arama dizinlerinin bir şekilde bilindiği durumlarda arama yapan kullanıcılar Gelişmiş Arama seçeneğini kullanabilirler. Yine de bazı kütüphane kullanıcıları ve birçok kütüphane personeli komuta dayalı bir yapıyı kullanmayı tercih etmektedir. Belgenin bu bölümü Koha’nın komuta dayalı yapısının kullanımını sunacak ve açıklayacaktır. Dizinler, operatörler ve sınırlayıcılar, grafik arayüzünde kullanılanlarla aynıdır.

Dizinler

The CCL standard itself doesn’t specify a particular set of qualifiers (indexes), but it does suggest a few short-hand notations such as ‘ti’, ‘au’, and ‘su’. Koha has a default set of indexes; it’s possible to customize that set by adding needed indexes based on local requirements. A qualifier (index) maps to a particular use-attribute within the Z39.50 BIB-1 attribute set. The complete Z39.50 Bib-1 Attribute can be viewed at http://www.loc.gov/z3950/agency/defns/bib1.html.

Koha standart dizinler grubu, MARC21 dizinleme kurallarının oldukça yaygın bir örneğidir. Koha’da tanımlanan dizinler genellikle diğer entegre kütüphane sistemleri tarafından kullanılan dizinlerdir. Dizinlerle eşleştirilmiş tanımlı Z39.50 Bib-1 Özniteliği şunları içerir:

Bib-1 Nitelik Niteleyici (dizin)
Personal-name pn
Kurum-adı cpn
Konferans-adı cfn
Eser Adı ti
Başlık-seriler ikinci baskı
Başlık-tek biçim ut
ISBN nb
ISSN ns
Yerel numara sn
Yerel-sınıflama konum ve yer numarası
Konu su, su-to, su-geo, su-ut
Pubdate yr,pubdate
Satın alma-Tarihi acqdate
Dil ln
Yayın-yeri pl
Özet ab
Notlar nt
Kayıt-türü rtype, mc-rtype, mus
Yazar au, aut
Konu-kişi-adı su-na
Herhangi (anahtar kelime) kw
Yayıncı pb
İçerik-türü ctype
Koha-Yazar-Numara an
Yazar-kişisel-bibliyografi aub
Author-in-order auo

Table: Attributes

Refer to the Koha Indexing Chart for the MARC21 tags mapped to each Bib-1 Attribute and index combination.

Hedef Kitle Örnekleri
  • aud:a Okul öncesi
  • aud:b Temel
  • aud:c Ergenlik öncesi
  • aud:d Ergen
  • hk:e Yetişkin
  • aud:f Özelleştirilmiş
  • aud:g Genel
  • aud:j Çocuk koleksiyonu
İçerik Örnekleri
  • rom:1 Roman
  • fic:0 Roman Dışı
  • bio:b Biyografi
  • müz:j müzik kaydı
  • mus:I Müzikal kayıt olmayan

Arama Sözdizimi

Kalıcı arama kutusunda, tek arama kelimeleri genellikle daha geniş sonuçlar getirilmesine neden olur. Bir aramayı daraltmak için çoklu arama kelimeleri kullanabilirsiniz. Koha girdiğiniz arama kelimesiyle eşleşen kayıt gruplarını oluşturmak için otomatik olarak ‘and’ (ve) mantık işlecini kullanır. Bir arama işlemini bir yazar adı, başlık veya diğer belirli bir konu için daraltmak isterseniz, ya da bir mantık işleci kullanmak isterseniz bu özgüllüğü gerçekleştirmenin bariz bir yolu yoktur. Kütüphane kullanıcısı elbette Gelişmiş Arama Sayfası’na gidebilir; bununla birlikte bir CCL aramasının nasıl oluşturulduğunu biliyorsanız, her hangi bir sayfada yer alan kalıcı arama kutusunu kullanırken daha fazla özgüllük elde edebilirsiniz.

CCL arama söz dizimi için belirli bir düzen vardır. Basit aramalar için kullanılabilir olsa da, arama sonuçlarınız üzerinde size önemli düzeyde kontrol sağlayabilmesi ile, karmaşık aramalar için de özellikle etkili bir yöntemdir. Bir CCL arama oluşturmak için önce istediğiniz dizin kodu sonra eşittir işareti, ardından arama sözcüklerinizi girin. Basit CCL arama örnekleri aşağıda verilmiştir.

  • ti=muhasebe ilkeleri
  • au=brown joseph
  • su=şiirler
  • su-na=Shakespeare
  • kw=marlin

Arama terimi ‘ve’, ‘veya’, veya ‘değil’ Boolean işleçleri ile birleştirerek aramanızı iyileştirebilirsiniz . Boolean işleçleri kullanarak arama örnekleri aşağıdadır.

  • ti=principles of accounting ve au=brown joseph
  • su=poetry not su-na=Shakespeare
  • kw=iletişim ve su=tartışma

Aynı zamanda bir karakter veya karakter dizisi ile başlayan şeyler için arama yapabilirsiniz

  • ti,first-in-subfield=C (size ‘C’ harfi ile başlayan tüm başlıkları gösterecektir)

Diğer dizilim konumu aramaları aşağıdaki anahtar kelimeler ile yapılabilir:

  • rtrn : sağ kesme
  • ltrn : sol kesme
  • lrtrn : sol ve sağ kesme
  • st-date : tür tarih
  • st-numeric : tür numara (tam sayı)
  • ext : tüm alt alan üzerinde tam arama (icu ile çalışmaz)
  • phr : alt alanın herhangi bir yerinde ifade ara
  • startswithnt : alt alan şu harfle başlar

Using specific indexes and Boolean operators are not the only way a search can be refined. You can also refine your search as a phrase when looking for a title, author, or subject. The syntax for this search is index,phr=search words.

Çeşitli arama sonuçlarını göstermek için ‘supreme court’ kelimeleri için bir arama yapılıyor. Sonuçlar arama indeksi ve kelime sırasının arama sonuçlarında bir fark meydana getirdiğini göstermektedir. Bu örneklerde yalnıza sonuçlar ve aramanın kendisi göz önünde alınmıştır. Yürütülen arama her zaman tek tırnak işaretleri arasında olacaktır.

image1049

image1050

image1051

image1052

image1053

image1054

image1055

image1056

image1057

Ayrıca arama sınırlayıcıları kullanmayı seçebilirsiniz. Bazı ortak sınırlayıcılar, Tarih, dil, kayıt türleri ve materyal türleri içerir. Gelişmiş aramada aramanızı sınırlandırmak veri içerisinde bir kutuya ya da anahtara tıklayabilirsiniz. CCL ile aynı limitleri aşağıdaki örneklerde sözdizimini kullanarak da uygulayabilirsiniz. Topyekun

By Date: su=supreme court and yr,st-numeric=>2000

image1058

When you limit by date, you can use the ‘>’ (greater than), ‘<’ (less than), ‘=’ (equal), or ‘yyyy-yyyy’ (range) symbols.

By Item Type: su=nursing and itype:BK

image1059

Her kütüphanenin kendi dolaşım yapılandırmasında tanımlanan farklı materyal türleri dizisi olacaktır. Materyal türlerini ayarladığınızda her bir materyal türü için bir kod ve isim tanımlayacaksınız. Tanımladığınız bu isim Gelişmiş Arama Sayfasında görüntülenecektir. Atadığınız kod ise, atanmış kodun ‘x’ olarak geçtiği ‘itype:x’ olarak biçimlendirilmiş bir CCL arama sınırlaması olarak kullanılacaktır. Koha’da ki materyal türlerinin ilk dizisi genellikle koleksiyonlarınızı yansıtacak şekilde düzenlenmiş olacaktır, bu nedenle materyal türü sınırlayıcılarınız başlangıçtakilerden farklı olabilir. Başlangıç materyal türü sınırlayıcıları aşağıdaki gibidir.

  • itype:BKS Kitaplar, Kitapçıklar, Çalışma Kitapları
  • itype:SR Ses Kasetleri, CD’ler
  • itype:IR Binders
  • itype:CF CD-ROM’lar, DVD-ROM’lar, Genel Çevrimiçi Kaynaklar
  • itype:VR DVD’ler, VHS
  • itype:KT Kit
  • itype:AR Models
  • itype:SER Süreli Yayınlar

By format: su=supreme court not l-format:sr

image1060

Biçim sınırlayıcıları LDR ve 006 ve 007 pozisyonları bileşiminden türetilmiştir. Geçerli olarak tanımlanmış biçimler aşağıda verilmiştir.

  • l-format:ta Normal baskı
  • l-format:tb Büyük puntolu
  • l-format:fk Braille
  • l-format:sd CD sesi
  • l-format:ss Kaset kaydı
  • l-format:vf VHS kaseti
  • l-format:vd DVD video
  • l-format:co CD yazılımı
  • l-format:cr Web sitesi

By content type: su=supreme court not ctype:l

image1061

İçerik türleri 008 MARC tag’i, konum 24-27’den alınır.

Bu belgede açıklanmayan diğer iki sınırlayıcı türü vardır. Bunlar: Audience (Okuyucu kitlesi) ve Content (İçerik)’tir. CCL’in söz dizimindeki tek fark, asıl sınırlayıcıdır. Bu sınırlayıcıları kullanmak istemeniz durumunda burada yeniden oluşturulurlar.

Koha Arama Dizinleri

Varsayılan olarak tüm alanlar Zebra arama motorunda dizinlenmez, ancak bir çoğu dizinlenir. Zebra içinde dizinlenen MARC21 alanları aşağıdadır.

Alan Tanım
Leader/06 Record-type, rtype
Leader/07 Bib-level
Leader/06-07 Materyal-türü
001 Control-number
005 Date/time-last-modified, dtlm, date-time-last-modified
007 Microform-generation:n:range(data,11,1), Material-type,ff7-00:w:range(data,0,1), ff7-01:w:range(data,1,1), ff7-02:w:range(data,2,1), ff7-01-02:w:range(data,0,2)
008 date-entered-on-file:n:range(data,0,5), date-entered-on-file:s:range(data,0,5), pubdate:w:range(data,7,4), pubdate:n:range(data,7,4), pubdate:y:range(data,7,4), pubdate:s:range(data,7,4), pl:w:range(data,15,3), ta:w:range(data,22,1), ff8-23:w:range(data,23,1), ff8-29:w:range(data,29,1), lf:w:range(data,33,1), bio:w:range(data,34,1), ln:n:range(data,35,3), ctype:w:range(data,24,4), Record-source:w:range(data,39,0)
010 LC-card-number, Identifier-standard
011 LC-card-number, Identifier-standard
015 BNB-card-number, BGF-number, Number-db, Number-natl-biblio, Identifier-standard
017 Number-legal-deposit, Identifier-standard
018 Identifier-standard
020$a ISBN:w, Identifier-standard:w
020 Identifier-standard
022$a ISSN:w, Identifier-standard:w
022 Identifier-standard
023 Identifier-standard
024$a Identifier-other
024 Identifier-standard
025 Identifier-standard
027 Report-number, Identifier-standard
028 Number-music-publisher, Identifier-standard
030 CODEN, Identifier-standard
034 Map-scale
037 Identifier-standard, Stock-number
040 Code-institution, Record-source
041$a ln-audio
041$h dil-özgün
041$j ln-subtitle
041 ln
043 Code-geographic
050$b LC-call-number:w, LC-call-number:p, LC-call-number:s
050 LC-call-number:w, LC-call-number:p, LC-call-number:s
052 Geographic-class
060 NLM-call-number
070 NAL-call-number
080 UDC-classification
082 Dewey-classification:w, Dewey-classification:s
086 Number-govt-pub
100$9 Cross-Reference:w, Koha-Auth-Number
100$a Author,Author:p, Author:s, Editor, Author-personal-bibliography, Author-personal-bibliography:p, Author-personal-bibliography:s
100 Author, Author-title, Author-name-personal, Name, Name-and-title, Personal-name
110$9 Koha-Yazar-Numara
110 Author, Author-title, Author-name-corporate, Name, Name-and-title, Corporate-name
111$9 Koha-Yazar-Numara
111 Author, Author-title, Author-name-corporate, Name, Name-and-title, Conference-name
130$n Thematic-number
130$r Music-key
130$9 Koha-Yazar-Numara
130 Title, Title-uniform
210 Title, Title-abbreviated
211 Title, Title-abbreviated
212 Title, Title-other-variant
214 Title, Title-expanded
222 Title, Title-key
240$r Music-key
240$n Thematic-number
240 Title:w, Title:p, Title-uniform
243$n Thematic-number
243$r Music-key
243 Title:w, Title:p, Title-collective
245$a Title-cover:w, Title-cover:p, Title-cover:s, Title:w, Title:p, Title:s
245$c Author, Author-in-order:w, Author-in-order:p, Author-in-order:s
245$9 Cross-Reference:w, Koha-Auth-Number
245 Title:w, Title:p
246 Title, Title:p, Title-abbreviated, Title-expanded, Title-former
247 Title, Title:p, Title-former, Title-other-variant, Related-periodical
260$a pl:w, pl:p
260$b Publisher:w, Publisher:p
260$c copydate, copydate:s
260 Sağlayıcı, pl
264 Sağlayıcı
300 Extent:w, Extent:p
400$a Name-and-title
400$t Author-title, Name-and-title, Title, Title-series
400$9 Koha-Yazar-Numara
400 Author, Author-name-personal, Name, Personal-name
410 Author, Corporate-name
410$a Name-and-title
410$t Author-title, Title, Title-series
410$9 Koha-Yazar-Numara
410 Author-name-corporate, Name
411 Author, Conference-name
411$a Name-and-title
411$t Author-title, Title-series
411 Author-name-corporate, Name
440$a Title-series:w, Title-series:p
440$9 Koha-Yazar-Numara
440 Title-series:w, Title-series:p, Title, Title-series
490$a Title-series:w, Title-series:p
490 Title, Title-series
490$9 Koha-Yazar-Numara
500 Note:w, Note:p
502 Materyal-türü
505$r Yazar
505$t Eser Adı
505 Note:w, Note:p
510 Indexed-by
520 Abstract:w, Abstract:p
521$a lex:n
526$c arl, arl:n
526$d arp, arp:n
590 Note:w, Note:p
600$a Name-and-title, Name, Personal-name, Subject-name-personal, Subject
600$t Name-and-title, Title, Subject
600$9 Koha-Yazar-Numara
600 Name, Personal-name, Subject-name-personal, Subject
610$a Name-and-title
610$t Name-and-title, Title
610$9 Koha-Yazar-Numara
610 Name, Subject, Corporate-name
611 Konferans-adı
611$a Name-and-title
611$t Name-and-title, Title
611$9 Koha-Yazar-Numara
611 Ad, Konu
630$n Thematic-number
630$r Music-key
630$9 Koha-Yazar-Numara
630 Konu
650$9 Koha-Yazar-Numara
650 Subject, Subject:p
651$9 Koha-Yazar-Numara
651 Name-geographic, Subject,Subject:p
652$9 Koha-Yazar-Numara
653$9 Koha-Yazar-Numara
653 Subject, Subject:p
654$9 Koha-Yazar-Numara
654 Konu
655$9 Koha-Yazar-Numara
655 Konu
656$9 Koha-Yazar-Numara
656 Konu
657$9 Koha-Yazar-Numara
657 Konu
690$9 Koha-Yazar-Numara
690 Subject, Subject:p
700$9 Cross-Reference, Koha-Auth-Number
700$a Author, Author:p
700$n Thematic-number
700$r Music-key
700$t Author-title, Name-and-title, Title, Title-uniform
700 Author, Author-name-corporate, Author-name-personal, Name, Editor, Personal-name
710 Author, Corporate-name
710$t Author-title, Name-and-title, Title, Title-uniform
710$a Name-and-title
710$9 Koha-Yazar-Numara
710 Yazar, Ad
711$a Name-and-title
711$t Author-title, Title, Title-uniform
711$9 Koha-Yazar-Numara
711 Author-name-corporate, Name, Conference-name
730$n Thematic-number
730$r Music-key
730$9 Koha-Yazar-Numara
730 Title, Title-uniform
740 Title, Title-other-variant
773$t Host-item
780$t Eser Adı
780$w Kayıt-kontrol-numarası
780 Title, Title-former, Related-periodical
785$w Kayıt-kontrol-numarası
785 Related-periodical
787$w Kayıt-kontrol-numarası
800$a Name-and-title
800$t Author-title, Name-and-title, Title, Title-series
800$9 Koha-Yazar-Numara
800 Author, Author-name-personal, Name, Personal-name
810$a Name-and-title
810$t Author-title, Name-and-title, Title, Title-series
810$9 Koha-Yazar-Numara
810 Author, Corporate-name, Author-name-corporate, Name
811$a Name-and-title
811$9 Koha-Yazar-Numara
811$t Author-title, Name-and-title, Title, Title-series
811 Author, Author-name-corporate, Name, Conference-name
830$9 Koha-Yazar-Numara
830 Title, Title-series
840 Title, Title-series
942$0 totalissues:n, totalissues:s
942$2 cn-bib-source
942$6 cn-bib-sort:n, cn-bib-sort:s
942$c itemtype:w
942$n Suppress:w, Suppress:n
942$h cn-class
942$i cn-item
942$k cn-prefix
942$m cn-suffix
952$0 withdrawn:n, withdrawn:w
952$1 lost, lost:n
952$2 classification-source
952$3 materials-specified
952$4 damaged:n, damaged:w
952$5 restricted:n, restricted:w
952$6 cn-sort:n, cn-sort:s
952$7 notforloan:n, notforloan:w
952$8 ccode
952$9 itemnumber:n, itemnumber:s
952$a homebranch
952$b holdingbranch
952$c konum
952$d Date-of-acquisition, Date-of-acquisition:d, Date-of-acquisition:s
952$e acqsource
952$f coded-location-qualifier
952$g fiyat
952$j stack:n, stack:w
952$l issues:n, issues:w, issues:s
952$m renewals:n, renewals:w
952$n reserves:n, reserves:w
952$o Local-classification:w, Local-classification:p, Local-classification:s
952$p barcode, barcode:n
952$q onloan:n, onloan:w
952$r datelastseen
952$s datelastborrowed
952$t copynumber
952$u uri:u
952$v replacementprice
952$w replacementpricedate
952$y itype:w
952$z Note:w, Note:p
999$c Local-Number:n, Local-Number:w, Local-Number:s
999$d biblioitemnumber:n, biblioitemnumber:w, biblioitemnumber:s

Table: Indexes