OPAC

Bu bölüm aşağıdaki tercihleri gösterilen şekilde ​​ayarladığınızı var sayar:

Sistem tercihlerini farklı şekilde ayarlarsanız, görüntüler farklı olabilir.

Arama Sonuçları

OPAC’da arama yapmak için OPAC sayfasının en üstünde yer alan arama kutusu içerisine arama yapmak istediğiniz kelimeleri yazabilir ya da daha ayrıntılı bir arama yapmak için ‘Gelişmiş Arama’ bağlantısı üzerine tıklayabilirsiniz.

image937

Arama hakkında daha fazla bilgi için bu kılavuzun ‘Arama’ bölümüne göz atın.

Sonuçları Gözden Geçirme

Arama yaptıktan sonra aramanız için bulunan sonuçların sayısı arama sonuçlarının üzerinde görünecektir

image938

Ön tanımlı olarak arama sonuçlarınız OPACdefaultSortField and OPACdefaultSortOrder sistem tercihiniz esas alınarak sıralanacaktır. Bunu değiştirmek için sağ tarafta bulunan açılır menüden başka bir sıralama yöntemi seçebilirsiniz.

image939

Sonuç listesindeki her başlık altında leader dosyanızdan alınan değerler görüntülenir. Bunun materyal türü veya kayıtlarınız için uyguladığınız koleksiyon kodları ile ilgisi olmadığını unutmamanız gerekir, bu verilerin tümü sabit alanlarınızdan çekilir. Bu özellik DisplayOPACiconsXSLT sistem tercihi ile açılıp kapatılabilir.

image940

Her başlığın altında kayda eklenmiş olan materyallerin kullanılabilirliğini göreceksiniz.

Not

Bir kütüphane konumunu filtrelemiş olsanız bile materyalin yer aldığı tüm konumlar arama sonuçlarında gösterilecektir.

Önemli

Bir materyalin ayırtma durumu materyalin kullanılabilir olmasını, materyalin durumu ‘beklemede’ olana kadar etkilemez. Ayırtılanlar rafındaki materyallerin durumu bir kütüphaneci bu materyalleri raftan alıp beklemede durumuna getirene kadar kullanılabilir olarak görünecektir.

image941

Geliştirilmiş İçerik tercihini etkinleştirdiyseniz arama sonuçlarında kitap kapaklarını görebilirsiniz.

image942

Bunu mu demek istediniz? seçeneklerinizi ayarladıysanız, sonuçlarınızın üstünde diğer aramalarla ilgili sarı bir çubuk göreceksiniz.

image943

Gelişmiş bir arama gerçekleştirdiyseniz, geri dönme ve gelişmiş aramayı düzenleme seçeneklerini görerek sonuç sayfalarını daraltabilirsiniz.

image1295

Filtreler

Sonuçlarınızı filtrelemek için, ekranın solundaki ‘Aramanızı Geliştirin’ menüsünün altındaki bağlantılara tıklayın.

image944

DisplayLibraryFacets sistem tercihinize bağlı olarak ana kütüphane, bulunduran kütüphane ya da her iki kütüphane için filtreler göreceksiniz.

image1296

Bir fasete tıkladıkdan sonra fasetin sağında görünen küçük ‘x’ üzerine tıklayarak o filtreyi sonuçlardan kaldırabilirsiniz.

image1297

RSS Beslemelerini Arayın

Adres çubuğundaki veya sonuç numaralarının yanındaki RSS simgesini tıklayarak arama sonuçlarına bir RSS beslemesi olarak abone olabilirsiniz. RSS beslemelerinin ne olduğu hakkında daha fazla bilgi edinmek için :ref:`bu eğitim videosunu <http://www.youtube.com/watch?v=0klgLsSxGsU>v=0klgLsSxGsU>`__ inceleyin.

image945

Arama sonuçlarına RSS beslemeleri olarak abone olmak, ilgi alanınızda yer alan yeni bir materyal kataloğa eklendiğinde görmenizi sağlayacaktır.

Bibliyografik Kayıt

Arama sonuçlarından bir başlık üzerine tıkladığınızda, kaydın bibliyografik ayrıntıları ekrana getirilir. Bu sayfa bir çok farklı alanda arızalıdır.

Ekranın üst kısmında Eser Adı ve GMD olacak:

image946

Eser Adı altında yazarlar listelenecektir. Bunlar 1xx ve 7xx alanlarınızdan gelir. Yazar üzerine tıklamak o yazara ait diğer eserler içinde bir arama gerçekleştirecektir.

image947

Eğer bir otorite dosyanız varsa yazar (ve diğer) otoritelerin sağında bir büyüteç göreceksiniz. Bu büyüteç üzerine tıklamak sizi doğrudan otorite kayıta götürecektir.

image948

If you have your DisplayOPACiconsXSLT preference set to ‘show’ you will see a material type that is determined by values in your fixed fields (learn more in the XSLT material type icons catalouging guide.

image949

Sonra, görüntülemekte olduğunuz kaydın açıklamasını göreceksiniz:

image950

Bu bilgilerin ardından, benzer konularda diğer başlıkları aramak için tıklanabilir konu başlıklarını bulabilirsiniz

image951

Kaydınızın bir içindekiler tablosu veya özeti varsa bunlar, ‘Özet’ ya da ‘İçindekiler Tablosu’ etiketi yanında görüntülenir.

image952

Kaydınızın 856 alanlarında verisi varsa ‘Çevrimiçi Kaynaklar’ etiketinin sağında bağlantıları göreceksiniz

image953

Görüntülemekte olduğunuz başlık bir genel liste içerisinde ise ‘Bu materyalin göründüğü liste(ler)’ etiketinin sağında bu başlıkların bir listesini göreceksiniz ve bunların tag’i varsa bu tag’ler ‘Bu kütüphanenin tag’leri’ etiketi altında görünecektir

image954

Ayrıntıların altındaki sekmelerde ayırma verilerinizi bulacaksınız

image955

Kataloglanmış olan herhangi bir not (5xx alanları), ‘Başlık Notları’ altında görünür

image956

Eğer yorumlara izin veriyorsanız bir sonraki sekmede görüneceklerdir

image957

Ve son olarak eğer FRBR etkinleştirilmiş ise ve koleksiyonunuz içinde bir eserin diğer baskıları varsa ‘Edisyonlar’ sekmesini göreceksiniz.

image958

Ayrıntıların sağ tarafında bir dizi kutu göreceksiniz. İlk kutu arama sonuçlarında gezinmeye yardımcı olan düğmelerin listesidir. Buradan aramanızın sonraki veya bir önceki sonucunu görebilirsiniz veya arama sonuçlarınıza geri dönebilirsiniz.

image959

Sağdaki sütunun en üstündeki “Sonuçlara Gözat” üzerine tıklamak, detay sayfasındaki arama sonuçlarınızı açacaktır.

image960

Arama butonlarının altında ayırma yapmak, kaydı yazdırmak, kaydı listenize kaydetmek veya sepetinize eklemek için bağlantılar göreceksiniz

image961

‘Daha Fazla Ara’ üzerine tıklamak OPACSearchForTitleIn tercihi içine girdiğiniz kütüphanelerin listesini gösterecektir.

image962

‘Kaydı Kaydet’ etiketi altında, kaydınızı hangi biçimde kaydedeceğinizi seçebileceğiniz bir dosya biçimleri listesi göreceksiniz. Bu liste OpacExportOptions sistem tercihi kullanılarak özelleştirilebilir.

image963

Herhangi bir anda görünümü ‘Normal’ görünümünden Marc veya ISBD görünümüne değiştirmek istiyorsanız, kaydın üstünde yan yana bulunan sekmelerin üzerine tıklayabilirsiniz

image964

Listeler & Sepet

Sepet, bir oturum sırasında bulmakla ilgilendiğiniz kayıtlar için geçici bir tutma yeridir. Yani OPAC oturumunuzu sonlandırdığınızda veya web tarayıcınızını kapattığınızda sepetin içindeki materyaller kaybolacaktır. Bir liste, materyalleri kaydetmek için daha kalıcı bir konumdur. Listeler hakkında daha fazla bilgi almak için bu kılavuzun Personel İstemcide Listeler bölümüne bakınız.

Listeler

Kullanıcılar, hesaplarının ‘listelerim’ bölümüne giderek kendi özel listelerini yönetebilirler.

image965

Liste Oluşturmak

Listeler aynı zamanda arama sonuçları üzerindeki ‘Add to’ menüsü içindeki ‘Yeni Liste’ seçeneği seçilerek de oluşturulabilir.

image966

Bir liste oluşturmak için kullanıcının ‘Yeni Liste’ bağlantısına tıklayıp ekrana gelen formu doldurması yeterlidir.

image967

Zorunlu olan tek alan ‘Liste Adı’ alanıdır, ancak kullanıcı, listenin nasıl sıralanmasını istediğini ve listenin genel liste mi, özel liste mi olacağını seçebilir.

  • Sizin tarafınızdan yönetilen özel bir liste yalnızca sizin tarafınızdan görülebilir (aşağıdaki izin ayarlarınıza bağlı olarak)

  • Genel bir liste herkes tarafından görülebilir ancak yalnızca sizin tarafınızdan yönetilebilir (aşağıdaki izin ayarlarınıza bağlı olarak)

    Önemli

    Kullanıcıların OpacAllowPublicListCreation tercihi ile genel listeler oluşturmalarına izin vermiyorsanız, bu durumda kullanıcılar yalnızca özel listeler oluşturabileceklerdir.

    image968

  • Son olarak izinlerinizin listede ne olacağına karar verin. İzin verebilirsiniz ya da vermeyebilirsiniz:

    • giriş ekleyecek başka herkes

    • Kendi katkıda bulunduğu girdileri kaldıracak herkes

      • Not

        Liste sahibine her zaman girdi eklemesine imkan verilir fakat bu girdileri silmesi için izne gereksinimi vardır.

    • Katkıda bulunan diğer girişleri kaldıracak kişi

Listelere Başlık Eklemek

Başlıklar listeye arama sonuçlarından ve/veya bibliyografik kayıttan eklenebilir. Arama sonuçlarında, materyalleri listeye ekleme seçeneği her sonucun altında ve sonuçlar sayfasının üst kısmında görünür

image969

Bir listeye tek bir başlık eklemek için ‘Listeye Kaydet’ opsiyonunu seçin ve daha sonra başlığı eklemek istediğiniz listeyi seçin. Bir listeye birden çok başlık eklemek için, eklemek istediğiniz başlıkların solundaki kutuları işaretleyip, ekranın üstündeki ‘Add too’ açılır menüsünden başlıkları eklemek istediğiniz listeyi seçin.

Liste İçeriklerini Görmek

Bir listenin içeriğini görmek için, listeler butonu altındaki liste adı üzerine tıklayın.

image970

Listenin üst kısmında farklı menü opsiyonları olması dışında liste içerikleri arama sonuçları sayfalarına benzer şekilde görünecektir.

image971

Liste başlığının sağında, listedeki güncellemelere abone olmanızı sağlayacak bir RSS simgesi bulunur.

Listenin üstündeki menü seçeneklerini kullanarak birden çok materyal üzerine ayırma koyabilir, liste içeriklerini indirebilir, listeyi e-posta ile gönderebilir veya listenin çıktısını alabilirsiniz.

  • Bir ya da daha fazla liste materyali üzerinde ayırma yapmak için materyalin solundaki kutuyu işaretleyin ve en üstte yer alan ‘Ayırma Yap’ bağlantısına tıklayın

  • Liste içeriğini indirmek için ‘Listeyi İndir’ bağlantısına tıklayın ve listeyi hangi formatta indirmek istediğinizi seçin

  • To email the list contents to someone, click the ‘Send List’ link and enter in your email details in the form that pops up

    image972

  • Listenizin içeriğini çıktı almak için ‘Liste Yazdır’ bağlantısına tıklayın

Listelerin Yönetimi

Liste kaydedildikten sonra kullanıcılar liste içerisine materyal eklemeye başlayabilirler. Kullanıcı kaydı üzerindeki ‘listelerim’ sekmesi vasıtasıyla kullanıcılar oluşturdukları listeleri liste adının sağındaki uygun bağlantı üzerine tıklayarak düzenleyebilir ve silebilirler.

image973

Listelerin başlığını düzenlemek ya da kullanıcıları sıralamak için liste açıklamasının sağında bulunan ‘Düzenle’ bağlantısına tıklayın

image974

Bir listenin yanındaki ‘Sil’ üzerine tıkladığınız zaman listeyi silme işlemini onaylamanız istenecektir.

image975

Silmek istediğiniz listenin sağında bulunan ‘Onayla’ butonu tıklanana kadar liste silinmeyecektir.

Eğer kütüphaneniz OpacAllowSharingPrivateLists tercihi ile özel listeleri paylaşmanıza izin veriyorsa, listelerinizin listesinde ‘Paylaş’ bağlantısını ve her bir bireysel listenin en üstünde ‘Liste paylaş’ bağlantısını göreceksiniz. Bu bağlantıya tıklayınca sizden kullanıcının e-posta adresini girmeniz istenecektir.

image1298

E-posta adresi girildikten sonra Koha tarafından size bir onay mesajı gönderilecektir

image976

ve o kullanıcıya bir mesaj gönderecektir.

Sepet

Sepet içine materyal eklemek

Başlıklar sepete arama sonuçlarından ve/veya bibliyografik kayıttan eklenebilir. Arama sonuçlarında, materyalleri sepete ekleme seçeneği her sonucun altında ve sonuçlar sayfasının üst kısmında görünür

image977

‘Sepete Ekle’ butonuna tıklamak, sepetinize bir başlık ekleyecektir. Bir seferde birden çok başlık eklemek için, her sonucun solundaki kutuyu işaretleyip, ekranın üstündeki ‘Ekle’ açılır mesününden ‘Sepet’ seçeneğini seçin. Başlıklarınız sepete eklendikten sonra onay vermeniz istenecektir

image978

Sonuçlardan hangi materyallerin sepetinizde olduğunu görebilirsiniz ve bu materyalleri ‘(kaldır)’ seçeneğini tıklayarak sepetten çıkarabilirsiniz.

image1299

Sepet yönetimi

Başlıklar sepetinize eklendikten sonra genellikle ekranın üst kısmında bulunan ‘Sepet’ butonuna tıklayarak sepet içeriğini yönetebilirsiniz. Sepet ekranı yeni bir pencerede açılacaktır.

image979

Bu ekranda karşınıza bir kaç seçenek gelecek. Sepetin en üst kısmında bir kaç tane buton vardır.

Bunlardan ilki ‘Daha fazla ayrıntı’ butonudur. Bu butonun üzerine tıklamak, sepetiniz içindeki başlıklar hakkında ek bilgi gösterecektir (ISBN, Konular, Yayıncı bilgisi, Notlar ve daha fazlası).

image1300

Next is the option to send the contents of your cart to an email address. This is handy if you want to send the resources you found at the library to your home email account to refer to later or to send to a patron researching a specific topic. Clicking this link will open up a new window that asks for the email address and message to send.

image980

Önemli

Sepet, yalnızca sisteme oturum açmış kullanıcılar tarafından e-posta ile gönderilebilir. Bu, sepetinizin e-posta işlevselliğinin spam olarak kullanılmasını önleyecektir.

Sepetinizi göndermeye ek olarak sepetinizin içeriğini önceden tanımlanmış birkaç biçimde veya araçlar modülünde tanımladığınız bir CSV profili kullanarak indirebilirsiniz.

image981

Son olarak ‘Yazdır’ bağlantısını seçerek sepetinizin içeriğinin çıktısını alabilirsiniz.

Sepetinizin içeriğini kaydetmek için çeşitli yöntemler olmasının yanı sıra, sepetinizdeki verilere değer eklemenin de yöntemleri vardır. Sepetinizden bir ya da daha fazla başlık seçerek bunları bir listeye ekleyebilir (‘Bir listeye ekle’ üzerine tıklayarak), ayırtma yapabilir (‘Ayırtma Yap’ üzerine tıklayarak), ya da bunları tag’leyebilirsiniz (‘Tag’ üzerine tıklayarak). Tüm bu işlemler OPAC’da işledikleri aynı prosedürü izlerler.

Ayırma Yapma

Kullanıcılar sisteme oturum açmışlar ise ve RequestOnOpac tercihiniz ‘İzin ver’ olarak ayarlı ise OPAC kanalıyla materyaller üzerinde ayırma yapabilirler. Eğer materyal üzerinde ayırma yapılabiliyorsa, ayırma yapma seçeneği bir kaç farklı yerde görünecektir.

  • Bir liste ya da arama sonuçları sayfasını görüntülerken, sonuçların sol tarafında yer alan kutuları işaretleyerek ve en üstte yer alan ‘Ayırma Yap’ butonu üzerine tıklayarak birden çok materyal üzerinde ayırma yapmak için bir seçenek göreceksiniz.

    image982

  • Bir listeyi ya da arama sonuçları sayfasını görüntülerken, başlık hakkındaki temel bilgilerin altında materyal üzerinde ayırma yapmak için bir seçenek göreceksiniz

    image983

  • Tek bir başlığı görüntülerken, ekranın sağ tarafındaki kutunun içinde bir ayırma yapma seçeneği göreceksiniz

    image984

Ayırma yapmak için yukarıdaki bağlantılardan hangisine tıklarsanız tıklayın, sonuç olarak aynı ayırma ekranına getirileceksiniz.

image985

  • Üzerinde ayırma yapmak istediğiniz materyallerin solunda bulunan kutuyu işaretleyin

  • Başlık, kayıt bilgileri sayfasına geri dönmek için bir bağlantı içerir

  • Öncelik, bu yapılan ayırmanın, ayırtılanlar sırasının neresinde yer alacağını gösterir

  • OPACAllowUserToChooseBranch tercihiniz doğrultusunda izin verilmişse, kullanıcılar yaptıkları ayırmayı nereden almak istediklerini seçebilirler

  • Daha fazla seçenek görmek isterseniz, ‘Daha fazla seçenek göster’ bağlantısı üzerine tıklayabilirsiniz

    Daha Fazla Seçenekle Ayırma Yapma Formu

    • AllowHoldItemTypeSelection tercihi ‘Allow’ (İzin Ver) olarak ayarlanmışsa ve kayıtta birden fazla materyal türü varsa, ayırtmayı belirli bir materyal türüne sınırlamayı seçme seçeneğini görürsünüz

      image1301

  • OPACAllowHoldDateInFuture tercihiniz tarafında izin verilmişse, ‘Ayırtma başlangıç tarihi’ sütunu ekranda görünecektir. Bu alan, kullanıcıların ayırtma işlemleri ilerideki bir tarihte başlatmalarını sağlar.

  • Ayırtmalar varsayılan olarak iptal edilene değin sistem içerisinde yer alırlar, ancak kullanıcı ‘Hold Not Needen After’ tarihini doldurursa, bundan sonra ayırtmanın bir sona erme tarihi olacaktır.

  • OpacHoldNotes sistem tercihi tarafından izin verildiği takdirde kullanıcılar ‘Notları düzenle’ butonunu tıklayaraki kütüphane için yaptıkları ayırtmalar ile ilgili notlar bırakabilirler

    image986

  • Dolaşım ve ceza kuralları’nda materyale özel ayırtma ile ilgili olarak belirlediğiniz kurallara bağlı olarak, kullanıcının bir sonraki mevcut kopyaya ve/veya belirli bir kopyaya ayırtma yapıp yapamayacağını seçmesine izin verilecektir

    image987

Ayırma Yap butonu üzerine tıkladıktan sonra kullanıcı, üzerinde ayırma yaptığı tüm materyalleri görebileceği hesap sayfasına getirilecektir.

Geliştirilmiş içerik

Tag’leme

TagsEnabled, TagsInputOnList ve TagsInputOnDetail sistem tercihlerinize bağlı olarak arama sonuçları ve/veya bibliyografik kayıtlardan, bibliyografik kayıtlara tag ekleyebilirsiniz. Kullanıcılarınızın arama sonuçları ekranından tag eklemelerine izin veriyorsanız, her arama sonucunun altında bir giriş kutusu ve ekranın en üstünde bir ‘Tag’ seçeneği göreceksiniz.

image988

Tek bir materyale tag eklemek için, ‘Yeni Tag’ kutusunda sekmeleri (virgülle ayırarak) yazın ve ‘Ekle’ butonuna tıklayın. Ekrana eklenecek tag’ler için bir onay bilgisi gelecektir.

image989

Aynı zamanda sonuçlardan soldaki onay kutularını tıklayıp sonra en üstteki ‘Tag’ butonunu tıklayarak materyalleri toplu olarak tag’leyebilirsiniz. Butona tıkladıktan sonra seçtiğiniz tüm materyallere tag eklemeniz için bir giriş kutusuna dönüşecektir.

image990

Emojis can also be included using the emoji picker when adding tags

image1341

Yorumlar

reviewson tercihiniz izin verecek şekilde ayarlı ise kullanıcılar OPAC içerisinde yorum yazabilirler. Her bibliyografik kaydın, bibliyografik bilgi altında bir yorumlar sekmesi vardır.

image991

Kullanıcı sistemde oturum açmış ise materyale yorum eklemek için bir bağlantı görecektir. Bu bağlantı üzerine tıklayınca yorumlar için bir kutu ile birlikte bir açılır menü penceresi ekrana gelecektir.

image992

Yorumun yazılması tamamlandıktan sonra ve ‘Gönder’ butonu tıklandıktan sonra kullanıcı kendi yorumunu beklemede olarak görecek ve diğer kullanıcılar materyal üzerinde henüz her hangi bir yorum görmeyeceklerdir.

image993

Bir yorum onaylandıktan sonra kullanıcılar kendi yorumlarını diğer yorumlar arasında etiketlenmiş olarak ve yorumların sayısını ‘yorumlar’ sekmesinde göreceklerdir. ShowReviewerPhoto tercihini ‘Göster’ olarak ayarladıysanız, Libravatar <https://www.libravatar.org> kütüphanesinden çekilen kullanıcı fotoğrafını göreceksiniz.

image994

Diğer kullanıcılar yorumu, yorumu yapan kullanıcının adı ile birlikte göreceklerdir (:ref:`ShowReviewer ` tercihi sizin tarafınızdan kullanıcı adları görünmeyecek şekilde ayarlanmadıkça)

image995

OpacShowRecentComments tercihini göster olarak ayarladıysanız, o sayfada onaylanmış yorumları göreceksiniz.

image996

Bu sayfa üzerinden kullanıcılar istedikleri takdirde RSS kullanan güncel yorumlara abone olabilirler.

Zotero

Zotero, bir bibliyografya oluşturma ve kaydetme imkanı veren bir Firefox eklentisidir. http://zotero.org sayfasında Zotero’yu indirebilir ve daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Koha OPAC’da arama sonuçlarında, Zotero kurulmuş ise, URL’nin sağındaki adres çubuğunda bir klasör simgesi göreceksiniz. Bu klasöre tıklayınca sayfada Zotero’ya eklemek için seçim yapacağınız başlıkların listesi açılacaktır.

image997

Zotero’ya eklemek istediğiniz başlıkları seçin ve ‘TAMAM’ butonuna tıklayın. Böylece başlıklarınız Zotero’ya eklenecektir. Zotero kütüphanenizi açarak başlıkları görebilirsiniz.

image998

Özel RSS Beslemeleri

Misc /cronjobs /rss/rss.pl kullanarak herhangi bir SQL sorgusu için bir RSS beslemesi oluşturabilirsiniz (örneğin yeni satın alınanlar RSS beslemesi). rss.pl, bir RSS XML belgesi üretmek için komut satırında çalıştırılır.

Çıktı, OPAC (ya da personel) web arayüzüne erişebilen bir dizin içerisine konulmalıdır, böylece kullanıcılar RSS beslemesini indirebilirler.

Kullanımın bir örneği burada bulunabilir: misc/cronjobs/rss.pl lastAcquired.conf

Normalde rss.pl’in beslemeyi güncel tutması için periyodik olarak çalıştırılması gerekir (örneğin günlük).

Yapılandırma dosyası listeleri (örneğin, lastAcquired.conf)

  • kullanılacak şablon dosyasının adı
  • çıktı dosyasının yolu
  • SQL sorgusu

RSS.pl SQL sorgusunu çalıştırır, sonra çıkış dosyası üretmek için şablon yoluyla sorgunun çıktısını besler.

Önemli

Özel RSS beslemeleri kullanmak için rss.pl cron job’u açmanız gerekir.

OPAC Otomatik-Kayıt

Eğer buna izin verirseniz, kullanıcılar OPAC üzerinden kendi hesapları için kayıt olabilirler. PatronSelfRegistration tercihini ‘İzin ver’ olarak ayarladıysanız bu sefer kullanıcılar OPAC ana sayfasının sağında yer alan oturum açma kutusunun altında bir kayıt olma bağlantısı göreceklerdir.

image999

Kullanıcılar ‘Buradan kayıt olun’ bağlantısına tıkladıklarında bir kayıt olma sayfasına getirileceklerdir. Kayıt olma sayfasındaki seçenekler PatronSelfRegistrationBorrowerMandatoryField ve PatronSelfRegistrationBorrowerUnwantedField sistem tercihleri düzenlenerek denetlenebilir.

image1000

Kullanıcılar kayıt olduktan sonra, ya kayıt işlemlerini onaylamak için bir onay e-postası alacaklar (bunu zorunlu tutmak için PatronSelfRegistrationVerifyByEmail tercihini ayarlamalısınız) ya da doğrudan kullanıcı adı ve parolalarını alacaklardır.

image1001

Bu şekilde kayıt olan kullanıcıların kütüphane tarafından verilene bir kadar bir kart numarası olmayacak ancak bütün OPAC işlevselliğine anında erişimleri olacaktır. Bu nedenle size tavsiye edilen:

  • Kendisi kayıt olan kullanıcılar için (mesela ‘Self Registered’) mevcut bir kullanıcı kategorisi kullanmak yerine geçici bir kullanıcı kategorisi <adding-a-patron-category-label> kurun ve bu değeri PatronSelfRegistrationDefaultCategory sistem tercihi içinde ayarlayın
  • give this patron category minimal circulation privileges in the Circulation and fines rules (such as allowing a couple holds, but no check outs)

Böylelikle kullanıcılar ya kendilerine kütüphaneden materyal ödünç alabilmelerini sağlayan bir kart numarası verilmeden önce kimliklerini doğrulatmak için kütüphaneye gelmelidirler ya da kütüphane kendi kayıt olmuş kullanıcılara verilmeden önce kart numaralarının oluşturulması üzerinde bir iç politika ele almalıdır. Bu bir kez yapıldıktan sonra kütüphane kategoriyi daha uygun olan bir kategori ile değiştirebilir (yetişkin, yerleşik, yerleşik olmayan, öğrenci, vb. gibi) ve bir kart numarası/barkod ekleyebilir.

Hesabım

opacuserlogin tercihini ‘İzin ver’ olarak ayarlarsanız kullanıcılar OPAC üzerinden sisteme oturum açıp hesaplarına erişebilirler. Sisteme oturum açan kullanıcılar kendi hesap özetleri sayfasına getirilirler. OPAC’da hesabınıza gitmek istiyorsanız, OPAC içinde her hangi bir sayfanın sağ en üst kısmında yer alan isminiz üzerine tıklayabilirsiniz.

Şifrenizi sıfırlama

Kullanıcıların şifrelerini sıfırlamaları için OpacResetPassword tercihini izin ver olarak ayarladıysanız, kullanıcılar oturum açma kutusunun altında bulunan ‘Şifrenizi mi unuttunuz?’ bağlantısına tıklayarak şifrelerini sıfırlayabilirler.

image1002

Bir kez tıklandığında, kullanıcı adlarını ve e-posta adreslerini soran bir form sunulacaktır (kullanıcıların parolalarını sıfırlamak için dosyada bir e-posta adresi olmalıdır).

image1302

Sistem daha sonra şifreyi sıfırlamak için gerekli talimatları kullanıcıya e-postayla gönderecektir.

image1303

Özetim

image1003

Kullanıcılar ‘özetim’ sekmesinden ödünç almış oldukları tüm materyalleri, gecikmeye kalmış materyaller kırmızı renkte vurgulanmış şekilde göreceklerdir. OpacRenewalAllowed tercihi ‘İzin ver’ olarak ayarlıysa kullanıcılar ödünç almış oldukları kitapların süresini OPAC üzerinden uzatabileceklerdir. OPACMySummaryHTML tercihine bir HTML girdiyseniz bunu ‘Cezalar’ sütunun sağında göreceksiniz.

image1004

Kullanıcılarınız ödünç aldıkları materyallerin listesinde materyal barkodlarını görmek isterlerse SHOW_BCODE değeri ile bir kullanıcı niteliği ve YES_NO yetkili değeri kurabilirsiniz.

image1005

Ardından kullanıcının kaydı üzerinde SHOW_BCODE değerini evet olarak ayarlayın.

image1006

Bu, OPAC’da ödünç verme özetine kullanıcıların ödünç aldıkları materyallerin barkodlarını gösteren bir sütun ekleyecektir.

image1007

Kullanıcılarınızın ödünç aldıkları materyal üzerinde bir not bırakmalarını istiyorsanız:ref:allowcheckoutnotes tercihi izin ver olarak ayarlanmalıdır.

Kullanıcının ödeme özetlerinde kullanıcının bir not bırakmasına izin veren bir sütun olacaktır. (örneğin: ilk sayfa eksik, veya DVD çizilmiş). Bu not kullanıcı tarafından bir kez onaylandıktan sonra bu materyal iade edilirken personel tarafından görülecektir.

Eğer kefilleri gizlilikleri aracığıyla buna izin verdiyse, garantörler oturum açtığında özet sekmesinde “Yakınların ödünç aldıkları” adlı bir sekme göreceklerdir.

image1304

‘Gecikmişler’ sekmesine tıklamak, yalnızca gecikmeye kalan materyalleri gösterecektir.

image1008

‘Cezalar’ sekmesi kullanıcıya borçlu olduğu toplam gecikme cezası miktarını gösterecektir. Toplam üzerine tıklamak kullanıcıları tüm cezalarının ve faturalarının ayrıntılarını görebilecekleri ‘cezalarım’ sekmesine götürecektir. Kütüphanenizde gecikme cezası uygulamıyorsanız bu sekmelerin gösterilmesini OPACFinesTab tercihini ‘İzin verme’ olarak ayarlayarak engelleyebilirsiniz.

image1009

Son olarak ‘Ayırtmalar’ sekmesine tıklamak, kullanıcıya ayırtma yaptığı tüm materyallerin durumunu gösterecektir.

image1010

Kullanıcılar yaptıkları ayırtmaları (SuspendHoldsOpac sistem tercihinizdeki değerlere bağlı olarak) artık kendileri için beklemede ya da aktarımda değilse, iptal edebilirler ya da askıya alabilirler. Kullanıcılar ‘Askıya al’ butonunu tıkladıklarında, ayırtmanın yeniden devam ettirilmesi için bir tarih seçme opsiyonu karşılarına gelecektir.

image1305

Aynı zamanda sayfanın en altında yer alan askıya alma seçeneklerini doldurarak tüm ayırmalarını süresiz olarak ya da belirli bir tarihe kadar askıya alabilirler.

Not

AutoResumeSuspendedHolds tercihi ‘İzin verme’ olarak ayarlıysa, bu sefer beklemede olan bir ayırma üzerine bir bitiş tarihi koyma seçeneğiniz olmayacaktır.

Kullanıcı İşaretleri

kullanıcınızın hesabını işaretlediyseniz bu kullanıcılar hesaplarının en üstünde aşağıdaki hata iletilerinden birisini görebilirler.

  • Kart kayıp olarak işaretlendi

    image1011

  • Kullanıcı adresinin doğruluğu şüpheli

    image1012

    • Not

      Eğer OPACPatronDetails tercihi ‘İzin verme’ olarak ayarlı ise, bu hata mesajı güncelleme formuna bir bağlantı içermeyecektir

  • Kısıtlanmış olarak işaretli kullanıcı

    image1013

Cezalarım

Kütüphaneniz gecikme cezaları uyguluyorsa, soldaki ilk sekme ‘cezalarım’ olacaktır. Bu sekmeyi açmak kullanıcıya hesabı üzerindeki bugüne kadar olan tüm cezaları gösterir.

image1014

Kullanıcıların EnablePayPalOpacPayments tercihi ile ceza ödemelerini PayPal’ı kullanarak yapmasına izin veriyorsanız, ödenmemiş her para cezasının solunda onay kutuları olacaktır.

image1306

Alt kısımda kullanıcının ödünç aldığı materyaller için PayPal ile ödeme yapma seçeneği göreceksiniz.

image1015

Ödemeyi yaptıktan sonra bir onay sunulacak

image1307

Ayrıca personel kısmında cezanın PayPal kullanılarak ödendiğini göreceksiniz.

image1308

Ayrıntılarım

OPACPatronDetails tercihini ‘izin ver’ olarak ayarladıysanız, kullanıcılarınız ‘kişisel ayrıntılarım’ sekmesine tıkladıklarında iletişim bilgileri ile doldurulmuş bir form göreceklerdir. Kullanıcıların hangi alanları görebileceklerini ve OPAC üzerinden değişiklik yapıp yapamayacaklarını PatronSelfRegistrationBorrowerMandatoryField PatronSelfRegistrationBorrowerUnwantedField sistem tercihlerini ayarlayarak denetleyebilirsiniz.

image1016

Kullanıcılar bu formda kullanıcı ayrıntılarını düzenleyebilir ve kayıt güncellenmeden önce kütüphanenin yapılan değişiklikleri gözden geçirmesi için yaptıkları düzenlemeleri göndermeleri için ‘Değişiklikleri Gönder’ butonuna tıklayabilirler. Personel tüm kullanıcıların kayıtları üzerindeki değişiklik taleplerini, kütüphanenin dikkatine sunulan diğer her şey ile birlikte ana pano üzerinde modüllerin altında listelenmiş olarak görecektir.

image1017

OPACPatronDetails tercihi ‘İzin verme’ olarak ayarlanmışsa, kullanıcılar yalnızca kendi ayrıntılarını ve değişiklik yapmak için kütüphane ile iletişime geçmelerini bildiren bir mesaj göreceklerdir.

image1018

Etiketlerim

Eğer kütüphaneniz TagsEnabled sistem tercihini ‘İzin ver’ olarak ayarladıysa, soldaki ilk sekme ‘tag’lerim’ olacaktır. Bu sekme kullanıcılara sistemdeki tüm tag’leri bir bulut olarak gösterecek ve sonra kullanıcıların uygulamış oldukları tük sekmeleri bir liste biçiminde gösterecektir. Buradan kullanıcılar eğer isterlerse eklemiş oldukları tag’leri kaldırabileceklerdir.

image1019

Parolamı Değiştir

Sonra, eğer OpacPasswordChange sistem tercihini ‘izin ver’ olarak ayarlamışsanız bir sonraki sekme, kullanıcıların OPAC’ta oturum açmak için kullandıkları parolayı değiştirebilecekleri, ‘parolamı değiştir’ sekmesi olacaktır. Kullanıcılara eski parolalarını girmeleri daha sonra yeni parolalarını iki kez girmeleri istenen standart bir form sunulacaktır.

image1020

Arama Geçmişim

EnableOpacSearchHistory tercihiniz ‘İzin ver’ olarak ayarlı ise kullanıcılarınız arama geçmişlerine ‘arama geçmişim’ sekmesi üzerinden erişebilirler.

image1021

Arama geçmişi kullanıcılar tarafından yapılan tüm aramaların bir kaydıdır. Herhangi bir arama ifadesi üzerine tıklamak o aramayı kullanıcı için yeniden yapacaktır. Arama geçmişi, kullanıcılar tarafından bu sekmenin en üstündeki ‘Arama geçmişinizi silin’ bağlantısını tıklayarak ya da OPAC’ta en sağ üstte yer alan ‘Arama geçmişi’ bağlantısının yanındaki kırmızı renkli küçük ‘x’ işaretine tıklayarak istenildiği zaman silinebilir.

image1022

Okuma Geçmişim

Kütüphanenizin opacreadinghistory sistem tercihi ayarına bağlı olarak kullanıcılarınızın görecekleri bir sonraki sekme ‘okuma geçmişim’ olabilir. Kullanıcılar kütüphaneye :ref:`OPACPrivacy ` tercihini ‘izin ver’ olarak ayarlarsanız görüntülenecek olan ‘gizliliğim’ sekmesi üzerinden okuma geçmişlerinin saklanmaması isteğinde bulunmadıkları sürece, bu sekme kullanıcılara tüm okuma geçmişlerini gösterecektir.

image1023

OPACMySummaryHTML tercihi içerisine HTML girdiyseniz, ‘Tarih’ sütununun sağında göreceksiniz.

Gizliliğim

‘gizliliğim’ sekmesi, hem opacreadinghistory hem de OPACPrivacy tercihlerinin ikisini de ‘İzin ver’ olarak ayarlarsanız görüntülecenektir. Bu sekme, kütüphanenin dolaşım geçmişi verilerini nasıl tutacağını kullanıcıların belirlemesini sağlar.

image1024

Kullanıcı üç seçenek arasından seçim yapabilir:

  • Devamlı : okuma geçmişimi limitsiz olarak saklayın : Bu seçenek, ne okumakta olduğunu izlemek isteyen kullanıcılar içindir.
  • Varsayılan: yerel yasalar uyarınca okuma geçmişimi saklayın. Bu varsayılan seçenektir : Kütüphane okuma geçmişinizi saklamaya, yerel yasalar tarafından izin verilen süre içerisinde devam edecektir.
  • Asla: Okuma geçmişimi hemen sil. Bu ödünç verme esnasında kontrol çıkışı olan materyalin tüm kayıtlarını siler.

Kullanıcı önerilerine bağlı olarak personel istemcideki okuma geçmişim’ sekmesi ve Dolaşım Geçmişi’ sekmesi değişebilir.

Kullanıcının seçimi ne olursa olsun kullanıcılar ‘Çabuk silme’ butonuna tıklayarak istedikleri zaman kendi okuma geçmişlerini toplu olarak silebilirler.

image1025

Bu butona tıklamak mevcut durumda ödünç verilmiş materyalleri silmeyecek, ancak kullanıcının okuma geçmişini silecektir.

Önemli

Kullanıcıların kendi okuma geçmişlerini silebilmeleri için AnonymousPatron tercihini ayarlamış olmanız gereklidir.

Kefillerin garantörlerine güncel ödünç alma bilgilerini görmelerine izin vermelerine AllowPatronToSetCheckoutsVisibilityForGuarantor tercihi ile izin veriyorsanız bu ekranda o seçeneği göreceklerdir.

image1309

Garantörler oturum açtığında, özet sekmelerinde “Yakınların” ödünç alma işlemleri etiketli bir sekme görürler.

image1310

Satın Alma Önerilerim

Kütüphaneniz kullanıcıların satın alma önerileri yapmalarına izin veriyorsa bir sonraki sekme kullanıcıların kütüphaneye yapmış oldukları öneriler ve durumlarını gösterecektir. Bu sekmeyi ve öneri işlevselliğini devre dışı bırakmak için öneri tercihini ‘İzin verme’ olarak ayarlayın.

image1026

OPACViewOthersSuggestions sistem tercihini ‘Göster’ olarak ayarladıysanız, kullanıcılar bu listenin en üzerinden öneriler için arama yapabileceklerdir.

Mesajlaşmaların

Kütüphanenizde EnhancedMessagingPreferences ve EnhancedMessagingPreferencesOPAC tercihleri ‘İzin ver’ olarak ayarladıysa kullanıcılarınız kütüphaneden hangi mesajları alacaklarını seçebilirler (kütüphanenin denetiminde olan gecikme bildirimleri haricinde).

image1027

SMSSendDriver tercihiyle ayarlanmış kısa mesaj göndermek için bir harici sürücü kullanırsanız, bu mesajları SMS (veya kısa mesajlar) olarak almak için ek bir sütun ve bir Hücre (veya SMS) numarası göreceksiniz.

image1028

SMSSendDriver tercihiyle ayarlanmış kısa mesaj göndermek için E-posta protokolünü kullanıyorsanız, bu mesajları SMS (veya kısa mesajlar) olarak alacak ek bir sütun, Bir hücre (veya SMS) numarası ve bir açılır menü listesi yönetim alanına girilen hücresel sağlayıcılar <sms-cellular-providers-label> göreceksiniz.

image1029

Itiva Talking Tech hizmetini kullanıyorsanız bu mesajları via Phone üzerinden almak için ilave bir sütun göreceksiniz.

image1311

  • Bu bildirimler:
    • Gelişmiş Bildirim: Kullanıcının üzerindeki materyalin süresi dolmadan önce gönderilen bildirim (Kullanıcı bildirimin kaç gün öncesinden gönderileceğini seçebilir)
    • Materyal Ödünç Alma: Kullanıcının ödünç aldığı ve/veya süresini uzattığı tüm materyalleri listeleyen bildirimdir, elektronik biçimde bir ödünç alındı bildirimidir
    • Ayırtma onaylandı : Kullanıcı için bekleyen bir ayırtmayı onayladığınızda gönderilen bir bildirim
    • İade tarihi : Kütüphaneye iade edilecek materyal ve iade tarihi hakkında bildirim
    • Materyal iadesi : Kullanıcının henüz iade etmiş olduğu materyallerin tümünü listeleyen bir bildirim

Kullanıcılar ‘Yalnızca Özet’ kutusunu işaretleyerek teslimat yöntemi ile birlikte bildirimlerini özet olarak almayı seçebilirler. Bir özet, her uyarıyı ayrı ayrı e-posta göndermek yerine bu türdeki tüm iletilerin tek e-posta ile gönderilen kombinasyonudur (böylece iade tarihine 3 gün kalan materyallerin uyarıları yalnızca bir e-posta ile gönderilir).

Önemli

İletilerin bir özetini almak isterseniz ‘Sadece özet mi?’ seçeneği ile birlikte bir gönderi yöntemi de seçmelisiniz (SMS ya da E-posta veya Telefon).

Listelerim

Son olarak kütüphaneniz virtualshelves tercihini ‘İzin ver’ olarak ayarladıysa, son sekme ‘listelerim’ sekmesi olacaktır. Kullanıcılarınız buradan genel listeleri inceleyebilir ve kendi özel listelerini oluşturabilirler.

image1030

İlişik Kesme İsteğinde Bulunun

useDischarge tercihini etkinleştirdiyseniz, kullanıcılar OPAC aracılığıyla ilişik kesme talebinde bulunabilecektir.

image1312

Buradan kullanıcılar ilişik kesme isteğinde bulunabilirler

image1031

ve istekleri için bir onay alacaklardır.

image1032

Satın Alma Önerileri

Kütüphanenizin öneri tercihi ‘İzin ver’ olarak ayarlıysa, kullanıcıların OPAC içerisinde çeşitli alanlarda satın alma önerilerinde bulunma seçenekleri olacaktır.

Başkaları tarafından yapılan satın alma önerilerini OPACViewOthersSuggestions tercihi ile herkesin görmesine izin veriyorsanız, OPAC sayfasının en üstünde arama kutusunun altında bir bağlantı yer alacaktır.

image1033

Kullanıcılar yaptıkları arama sonucunda hiç bir şey bulamadıklarında bir bağlantı olacaktır.

image1034

Ve kullanıcının :ref`Satın Alma Önerilerim <my-purchase-suggestions-label>` sekmesinde bir bağlantı olacaktır.

image1035

Bu bağlantılardan her hangi birisine tıklayınca satın alma önerisi formu açılacaktır.

image1036

  • Formun ‘Başlık’ alanı kütüphane tarafından gereklidir.
  • Materyal türü listesi, SUGGEST_FORMAT :ref: yetkili değeri <authorized-values-label>` düzenlenerek düzenlenebilir.
  • Yukarıdaki ekran görüntüsünde gösterilen ‘Öneri nedeni’ menüsünün öneri listelerinizde görünmesini istiyorsanız ‘OPAC_SUG’ başlıklı bir yetkili değer kategorisi eklemeniz ve bu listeye nedenleri değerler olarak dahil etmelisiniz.
  • Kullanıcılarınızın önerilerini hangi birim için yapacaklarını seçebilmeleri için AllowPurchaseSuggestionBranchChoice sistem tercihini ‘İzin ver’ olarak ayarlamanız gerekir.

Form gönderildikten sonra veriler kütüphanecilerin yönetmesi için Sağlama modülüne kaydedilecektir.